Gemeente Oldambt


Gemeente Oldambt recreatief en toeristisch op 1!

Met stip op één!
Als gevolg van demografische ontwikkelingen neemt het aantal mensen met relatief veel vrije tijd toe. Andere ontwikkelingen, zoals het vaker vakantie houden in eigen land, maken dat mensen meer geld binnen Nederland besteden aan kortere en langere vakanties en uitstapjes. Om te kijken hoe gemeenten op deze kansen inspelen heeft het bureau Project NL uit Delft, in opdracht van de Kamers van Koophandel, in 2008 een benchmark gehouden en deze dit jaar 2010/2011 herhaald. Wanneer we kijken naar de Provincie Groningen dan staat de gemeente Oldambt met stip op 1!

Beleid
Elf van de 23 aangeschreven gemeenten hebben tijd vrijgemaakt om de benchmark van bureau Project NL in te vullen. (....) Er werd met name gekeken naar de inzet van de gemeente om zelf iets aan de ontwikkeling van Recreatie en Toerisme te doen. Zo werd o.a. onderzoek gedaan naar: beschikt uw gemeente over een aparte R&T nota? Zo ja, in welke mate wordt deze nota uitgevoerd? Wat zijn de resultaten? Hoe groot is het budget voor R&T in 2010? En, hoeveel medewerkers recreatie en toerisme zijn aangesteld.

Deelnemers
Van de Groninger gemeenten deden mee: Bellingwedde, Delfzijl, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Marum, Stadskanaal, Vlagtwedde, Zuidhorn en natuurlijk Oldambt. De gemiddelde score kwam uit tussen de 40-50. Oldambt scoorde met een uitslag van 75 opmerkelijk goed. Met recht met stip op 1 dus.

Toeristische projecten en Bureau Uit in Oldambt Een prima uitkomst, maar de gemeente Oldambt doet er ook veel aan om Recreatie en Toerisme binnen de gemeentegrenzen optimaal te ontplooien. Er worden veel toeristische projecten uitgevoerd, zoals de aanleg van jachthavens, fietspaden, bevordering van cultuurtoerisme, wellnesstoerisme en watersporttoerisme. Niet voor niets gebruikt de gemeente Oldambt de slogan `Oldambt, jongste watergemeente van Nederland'. Daarnaast is begin dit jaar ook het Bureau Uit in Oldambt opgericht.Het bureau coördineert tal van evenementen binnen het Oldambt en zorgt voor de promotie en marketing daarvan. Evenementen en festivals blijken namelijk belangrijke trekkers te zijn om bezoekers naar het gebied te halen. Mede hierdoor wordt de gemeente Oldambt interessant voor toeristen en dagrecreanten.

Blauwestad
Natuurlijk heeft ook de realisatie van het Oldambtmeer een enorme impuls gegeven aan de recreatieve sector. Gevestigde ondernemers rondom het Oldambtmeer hebben zich verenigd in Het BlauweLint. Een organisatie die actief en in samenhang met de gemeente veel doet om Toerisme en Recreatie binnen het Oldambt te upgraden.

Kom naar `t Oldambt
De gemeente Oldambt is verheugd om de uitkomst. Daarbij wil de gemeente wel aangeven dat dit geen reden is om het de komende tijd rustig aan te doen. Integendeel, de gemeente ziet R&T als kans en mogelijkheid om meer mensen met het Oldambt kennis te laten maken.

Gemeente Oldambt, 14 juli 2011