KNHS

Duitse overmacht in Estoril
3 juli 2011

ESTORIL (KNHS) - In de zesde etappe van de Global Champions Tour, die in het Portugese Estoril werd verreden, plaatsen zich maar liefst vier Duitse ruiters voor de barrage. De twee overige plaatsen werden ingenomen door de Zwitserse Clarissa Crotta met Imperial Westside van de Meerputhoeve en tot groot enthousiasme van het talrijke Portugese publiek hun landgenote Luciana Diniz met Winningmood. De drie Nederlandse deelnemers wisten wel door te dringen tot de beste achttien die in de tweede manche van start gingen, maar bleven door springfouten buiten de barrage.

Leopold van Asten (Duizel), die met VDL Groep Santana B van start ging, noteerde in het basisparcours een minieme overschrijding van de toegestane tijd, waardoor hij met één strafpunt de tweede ronde inging. Datzelfde overkwam ook de winnaar van vorige week, de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Casal la Silla. Bengtsson, die in de tweede manche foutloos wist te blijven en als zevende eindigde, terwijl Van Asten (Duizel) in die tweede ronde wel een springfout maakte op een zeer zware hindernis, waardoor hij terugzakte naar de 14de klassering. Dat was één plaats lager dan Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Opium. In het basisparcours tikte Opium licht, maar net te zwaar, tegen de bovenste paal van de steilsprong, die de insprong van de dubbel vormde. In het parcours van de tweede ronde bleef Opium foutloos, maar werd de KWPN goedgekeurde hengst sterk, waardoor Houtzager tijd verloor en een snelle tijd niet tot de mogelijkheden behoorde. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die met BMC Van Grunsven Simon naar de Portugese badplaats was afgereisd, liep in het basisparcours tegen een springfout aan. In dezelfde dubbelsprong tikte Simon met de voorbenen tegen de bovenste paal van de oxer die het tweede gedeelte van de dubbelsprong vormde. In de tweede manche hiel Dubbeldam de lei schoon en realiseerde met Simon een uiterst snelle tijd, waardoor hij uiteindelijk als achtste, de snelste van de vierfouters eindigde.

In de barrage ging de eerste starter voor Duitsland Marco Kütscher met de in de basiswedstrijden fantastische springende Cornet Obolensky met drie springfouten de bietenbrug op. Hij eindigde als zesde achter de Zwitserse Clarissa Crotta. Ook Shuterfly met Meredith Michaels-Beerbaum noteerde een springfout en eindigde als vierde. Haar zwager Ludger Beerbaum, die Chaman aan de start bracht, reed een foutloze en behoudende barragerit, waarmee hij derde werd. Luciana Diniz dook met haar schimmel Winningmood anderhalve seconde onder zijn tijd en mocht samen met het publiek hopen dat de laatste starter in het veld, de Duitser Christian Ahlmann met Taloubet Z, of langzamer zou blijven of een foutje zou maken. De winnaar van de wereldbeker finale in Leipzig liet er echter geen twijfel over bestaan dat hij en zijn KWPN gefokte Taloubet Z in bloedvorm zijn. Ahlmann reed niet hard, maar pakte in iedere wending tienden van seconden, waardoor hij uiteindelijk ruim twee seconden korter over de barrage rit deed dan Diniz en daarmee 92.000 euro verdiende.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csi-estoril.com

Uitslag GCT (1.60m):


1) Christian Ahlmann (Dui) - Taloubet Z (Galoubet A x Polydor) - 0 / 0 / 0 - 45.21

2) Luciana Diniz (Por) - Winningmood - 0 / 0 / 0 - 47.32
3) Ludger Beerbaum (Dui) - Chaman - 0 / 0 / 0 - 48.85 8) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 4 / 0
13) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - 4 / 0
14) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Santana B (Mr.Blue x Almé) -
1 / 4