Ministerie van Defensie

Troostmeisjes

Datum: 1 juli t/m 25 september 2011
Locatie: Museum Bronbeek

Indringende fotoportretten van hoogbejaarde vrouwen die in Nederlands-Indië door de Japanse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot prostitutie zijn te zien in de expositie Troostmeisjes.

De portretserie is een coproductie van fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen. Zij zochten 2 jaar in Indonesië naar vrouwen die in de oorlog het slachtoffer werden van seksuele dwangarbeid en over hun verleden als troostmeisje wilden praten. Banning portretteerde vrouwen uit Java, Sumatra en de Zuid-Molukken. Janssen tekende uit hun mond op hoe de Japanners hen oppakten en dwongen te werken in militaire bordelen of als bijzit van Japanse militairen. Sommigen bleken na de oorlog hun pijnlijke ervaringen te hebben weggestopt, trouwden en kregen kinderen. Anderen konden dit niet, keerden uit schaamte niet meer terug naar hun dorp en bleven alleen.
De vrouwen die het taboe durfden te doorbreken door zich voor de camera van Banning te tonen en hun verhaal aan Janssen te vertellen zijn het gezicht van vele duizenden slachtoffers. Alleen al in het toenmalige Nederlands-Indië moeten het er naar schatting 20.000 zijn geweest. Hun geschiedenis is bij velen nog onbekend.

De expositie Troostmeisjes omvat 18 portretten met biografie. Ze was in 2010 te zien in de Kunsthal in Rotterdam en trok toen veel belangstellenden. Bij deze expositie verschenen het fotoboek `Troostmeisjes / Comfort Women' van Jan Banning en het tekstboek `Schaamte en onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië' van Hilde Janssen. De cineast Frank van Osch maakte de documentaire `Omdat wij mooi waren'. Een educatieve versie voor leerlingen van de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs van VMBO, HAVO en VWO zal in de expositie te zien zijn.

Met deze tentoonstelling willen Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek een episode uit hun vaste overzichtstentoonstelling 'Het Verhaal van Indië'
(www.hetverhaalvanindie.nl) nader belichten.