Vitens


Vitens sluit drinkwaterwinning Elburg

Per 1 juli 2011 sluit Vitens het drinkwaterproductiebedrijf aan de Stoopschaarweg in Elburg. Vanaf dat moment worden de gemeente Elburg en delen van de gemeenten Nunspeet en Oldebroek volledig van drinkwater voorzien vanuit productiebedrijf De Haere in 't Harde. De sluiting is onderdeel van de Overeenkomst Duurzame Drinkwater¬voorziening Gelderland 2008-2015, waarmee verdroging in bepaalde Gelderse gebieden moet worden tegengegaan.

Drinkwater vanuit één locatie
Momenteel worden de gemeente Elburg en delen van de gemeenten Nunspeet en Oldebroek van drinkwater voorzien vanuit twee productiebedrijven: De Haere en Elburg. Vanaf 1 juli 2011 komt het water voor dit gebied enkel nog uit 't Harde. De waterkwaliteit van beide productiebedrijven is vergelijkbaar en ook de waterdruk is nagenoeg hetzelfde. Inwoners van Elburg zullen dus niets merken van de verandering. Vitens heeft ook de te verwachten effecten op de grondwaterhuishouding in de omgeving onderzocht. Hieruit is gebleken dat er minimale grondwaterstandsverhoging van gemiddeld 5 tot 10 cm te verwachten is. In de praktijk is dit nauwelijks merkbaar.

Inleveren vergunning
Na 1 juli zal het drinkwaterproductiebedrijf in Elburg geleidelijk worden ontmanteld. Het waterwingebied en het productiebedrijf zullen indien mogelijk worden verkocht. Het daadwerkelijk inleveren van de waterwinvergunning door Vitens vindt in januari 2012 plaats, een half jaar eerder dan afgesproken in de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorziening Gelderland. Vanaf dat moment zal ook de grondwaterbescherming conform de Provinciale Milieuverordening Gelderland komen te vervallen. Dit betekent dat het waterwingebied een nieuwe bestemming kan krijgen.

ODDG
In 2008 hebben Provincie Gelderland en Vitens de Overeenkomst Duurzame Drinkwater¬voorziening Gelderland 2008-2015 afgesloten. Eén van de doelen van deze overeenkomst is het bestrijden van verdroging van bepaalde gebieden in Gelderland. Om dit verschijnsel tegen te gaan is in de overeenkomst onder meer afgesproken dat de totale capaciteit van drinkwaterwinvergunningen wordt teruggebracht tot ruim 160 miljoen m3 per jaar, een reductie van 25 miljoen m3 per jaar. In dat kader wordt een aantal drinkwaterproductielocaties gesloten, te weten Elburg, Speuld, Zutphen en Nieuwe Marktstraat (Nijmegen).