Landelijke Studenten Vakbond


Strategische agenda ontneemt keuzevrijheid

LSVb: Strategische agenda ontneemt studenten keuzevrijheid

UTRECHT, De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is zeer teleurgesteld in de strategische agenda die staatssecretaris Halbe Zijlstra vandaag heeft gepresenteerd. Met deze strategische agenda wordt destudent zijn vrijheid in studiekeuze ontnomen en komt deze in handen van deuniversiteit. Studenten moeten hun eigen toekomst kunnen bepalen, net als iedereen.

Door collegegeldverhoging in te voeren, belemmert de staatssecretaris de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Hierdoor wordt het wel of niet volgen van een goede opleiding een financiële afweging. "Studenten moeten altijd een goede opleiding kunnen volgen, ook als zij niet zo veel geld hebben." zegt Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb.

Om de juiste student op de juiste plek te krijgen, pleit de LSVb voor eerlijke voorlichting en matching. Vanaf het eerste contact met de universiteit of hogeschool hoort de student goede informatie te krijgen over de opleiding. Dat is nu lang niet altijd het geval. Universiteiten en hogescholen moeten objectieve informatie over de vakken, het aantal contacturen en de onderwijsvormen van de opleiding in hun voorlichting opnemen.

Door voorafgaand aan de studie gesprekken te laten plaatsvinden tussen de student en de opleiding, ontstaat bij de student een beter beeld van de studie en de universiteit of hogeschool. De uiteindelijke studiekeuze blijft dan bij de student. "Alsstudent en universiteit of hogeschool samen de juiste opleiding vinden, zijn beiden daarmee geholpen", aldus ten Have.