Delta


---

Vrijspraak voor DELTA in biomassazaak

Middelburg, 1-7-2011

DELTA is vrijgesproken van het begaan van milieudelicten. Dat bepaalde het Hof in Den Haag vandaag in hoger beroep in de biomassazaak tegen de multi-utility company.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder deze maand nog een geldboete. Het Zeeuwse DELTA is blij met deze uitspraak van het Hof. "We konden destijds niet anders dan tijdelijk biomassa opslaan bij een aantal boeren in de directe omgeving. Ook de boeren die opslagruimte aanboden om ons te helpen zijn allen vrijgesproken", meldt Adrie Kaijser, manager KAM bij DELTA.

Hoger beroep
In 2009 kwam de zaak voor de rechter in Middelburg. De rechtbank ging over tot ontslag van rechtsvervolging. Het OM ging daartegen in hoger beroep. In haar uitspraak gaat het Hof een stap verder: vrijspraak. Kaijser: "Dit is een mooie afronding van een langslepende zaak voor ons maar vooral ook voor de boeren die naast opleggen van een boete ook nog ontneming van hun ontvangen vergoedingen voor de tijdelijke opslag boven het hoofd hing."

Tijdelijke opslag
DELTA en Essent hadden in 2005 bij de kolencentrale in Borssele een berg biomassa die ergens heen moest. Dit, omdat de EPZ-kolencentrale tijdelijk en onverwacht uit bedrijf was wegens storingen. Zij brachten de milieuvriendelijke vervanger van steenkolen naar het erf van een paar boeren in de directe omgeving nadat eerst alle beschikbare reguliere opslaglocaties en zelfs opslag in schepen waren uitgeput.