Ministerie van Defensie

Luchtverdedigers scoren hoog op NAVO-examen

1 juli 2011, 16.51 uur

Communicatiesysteem van de Patriot De Groep Geleide Wapens (GGW) is vandaag met vlag en wimpel geslaagd voor een zogenoemde Forceval, een belangrijk examen voor operationele NAVO-inzet. Ruim 100 internationale evaluators dreven de GGW-militairen deze week tot het uiterste tijdens de grootschalige oefening Cold Igloo in de Marnewaard.

Cold Igloo 2011 was meer dan een oefening in het onderscheppen van inkomende ballistische raketten en vijandelijke vliegtuigen. Het hele optreden van de grondgebonden luchtverdedigingseenheid van de Koninklijke Luchtmacht lag onder een vergrootglas.

Hoge scores

Op meerdere vlakken kreeg de eenheid de hoogst mogelijke score, met name op het gebied van operatiën en logistiek presteerde ze buitengewoon goed. De bewakende eenheid van de Object Grondverdediging, het Force Protection-element, scoorde ook hoger dan die van de meeste andere landen. Na afloop prezen de NAVO-evaluatoren de Nederlanders voor hun enthousiasme en professionaliteit ondanks de onzekere tijden voor Defensie.

Dit examen vormde de afsluiting van een jaar lang opwerken. 4 andere oefeningen hebben de luchtverdedigers klaargestoomd voor dit piekmoment. In een 36-uurs scenario kregen de ongeveer 350 GGW'ers allerlei complexe uitdagingen over zich uitgestort.

Gasmasker

In het scenario waren recente uitzendervaringen en actuele kwesties opgenomen. Behalve branden en gifgasaanvallen kregen de militairen ook te maken met demonstranten, cyberaanvallen en geïmproviseerde explosieven. Iedereen werd getoetst, van de korporaal bij de lanceereenheid tot de detachementscommandant in de commandocentrale. De evaluators testten of de deelnemers onder alle omstandigheden, ook bij tegenslagen, hun taken konden uitvoeren. Zo moesten sommigen op de heetste dag van het jaar langdurig werken met gasmasker op.

Schietvaardigheid

Na het 36-uurs scenario was de beproeving voor de eenheid nog niet achter de rug. De evaluators testten verder nog de theoretische kennis en praktische kunde van de Patriot-operators. Ook beoordeelden ze zaken als de reparatie van gevechtsschade en de schietvaardigheid van individuele GGW'ers.