Watersportverbond - KNWV

Spannende tweede dag Nationaal Regenboog Evenement

vrijdag 1 juli 2011

Het was een spannende tweede dag van het Nationaal Regenboog Evenement op de Braassemeer in het Groene Hart. Koploper Bodegraven/Reeuwijk kreeg een zware dobber aan het Groene Hart. Het verschil bedraagt nog slechts een punt. Aalsmeer klom ondanks een gescheurd grootzeil naar een derde plaats overall.

Neeleman: âHet was een beetje overlevenâ
Rond 14.00 uur leek het alsof heel Roelofarendsveen de trossen losgooide om naar de Medal Race van een wereldkampioenschap te kijken. Menig ISAF World Cup zou jaloers zijn op deze enorme toestroom van publiek. Aan kleurige outfits was te zien welk team ze aanmoedigden. De Olympia rondvaartboot stond vol met genodigden, die het zeilspektakel van de vijftien regenbogen kwamen volgen. De koplopers van
Bodegraven/Reeuwijk waren op het schot scherp weg bij de pin-end (linkerzijde van de startlijn). Daarmee pakten Neeleman/Van der Krogt/Van Reeuwijk al vroeg aan de leiding, die ze verder uitbouwden. Ronde Venen kwam als tweede rond, maar zij zouden na een strafrondje als vierde finishen.

Na deze vliegende start van de dag volgden twee moeizamere races voor Bodegraven/Reeuwijk. Neeleman: âHet zat ons in de tweede en derde wedstrijd in de eerste vijf minuten een beetje tegen. Het was bij ons ook maar een beetje overleven. Als zij de ene kant op gingen, gingen wij naar de andere kant om vrij te varen. En dan maar hopen dat je een beetje goed uitkomt. Echt tijd om goed tactisch te kijken, hadden we niet. Je bent met de boot bezig en met trimmen. Het is zoân korte race dat je moet proberen om vrij te blijven.

Peter Peet: 'Beginnersgeluk'
De stuurman van het Groene Hart-team, Peter Bijlard, kon vandaag uiteraard de diploma uitreiking van zijn zoon niet missen. Maar de Nederlands kampioen van 2008 had een waardige invaller, de huidige titelverdediger Peter Peet. Die zeilde samen met Arthur van Berge Henegouwen en Brent Lucas de sterren van de hemel. Het trio haalde de beste dagscore met een 2-1-1. âBeginnersgelukâ, lacht Peet na afloop. âDe boot gaat hard en stuurt makkelijk. En met deze mannen gaat alles vanzelf.â In de tweede race kwam het Groene Hart Bureau van Toerisme met Rob de Kaa aan het roer nog gevaarlijk dichtbij. Ze gingen nek aan nek om de tweede bovenboei. Peet: ik dacht echt dat de wind naar links zou klappen en dat we zo naar de boei zouden varen. Dit gebeurde niet, dus Rob kwam bij ons binnendoor.â

Roerige race drie
De derde en afsluitende race op de Braassem verliep alles behalve rustig. Enkele boten waren te vroeg over de lijn en keerde terug om opnieuw te starten. Voor het Groene Hart was er geen vuiltje aan de lucht. Peter Peet en zijn mannen gingen weer als eerste om de boei, verrassend gevolgd door Leiden en Beleef de Bollenstreek. Aalsmeer kwam daarna, met een gescheurde top van het grootzeil.

Top drie na zes races:

1. Bodegraven/Reeuwijk, 9 punten

2. Groene Hart Bureau van Toerisme, 11 punten

3. Groene Hart, 13 punten
Klik hier voor de volledige uitslagen.

Fotograaf: Wim Haze