Politiebond ACP

ACP: `Ambtelijke status politiemensen handhaven'

De ACP ziet onvoldoende reden om de huidige rechtspositie van ambtenaren af te schaffen of te wijzigen. Om het standpunt van de ACP hierover toe te lichten, heeft zij deze week een brief gestuurd aan de vaste commissies voor Veiligheid & Justitie (V&J) en Binnenlandse Zaken (BZK). De ACP geeft in deze brief het belang aan van handhaving van de ambtelijke rechtspositie van politieambtenaren.

In het wetsvoorstel van Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) staat dat ambtenaren, onder wie ook politiemensen, dezelfde rechten en plichten moeten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter dit wetsvoorstel. De ACP vindt echter dat de ambtelijke status voor politiemensen moet worden behouden. Politiemensen hebben een uniek beroep met bijzondere verantwoordelijkheden. Zij zijn door de overheid aangesteld om de openbare orde en veiligheid te handhaven en als enige bevoegd om geweld te gebruiken. Daarbij hoort ook een bijzondere status die tegenover de plichten en verantwoordelijkheden van politiemensen een goede rechtspositie stelt. In de brief aan V&J en BZK gaat de ACP hier nader op in.

Onduidelijk en verwarrend

Zo stelt de ACP onder meer het belang van een afzonderlijke rechtspositie voor overheidspersoneel, de bijzondere rol en functie van politiemensen en de integriteit van de overheid aan de orde. "De door de initiatiefnemers van het wetsvoorstel voorgestelde loskoppeling van de ambtelijke rechtspositie en de ambtelijke status is buitengewoon onduidelijk en verwarrend. Hierbij worden immers wel eenzijdig aanvullende eisen opgelegd aan ambtenaren ten aanzien van integriteit, loyaliteit e.d., maar wordt tegelijkertijd een tweezijdige arbeidsovereenkomst gesloten en worden ambtenaren daarmee behandeld als `gewone' werknemers", aldus de ACP.

Immateriële schade

Daarnaast haalt de ACP in haar brief de immateriële kosten/schade aan. "Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot deel van de politieambtenaren nu al onvoldoende waardering voor het werk ervaart vanuit de politiek en de politietop. Afschaffing van de ambtelijke rechtspositie zal deze gevoelens verder versterken en zou daarmee kunnen leiden tot een andere basisattitude van de politiemedewerker ten aanzien van zijn publieke taak, waarbij waarden als dienstbaarheid en integriteit in toenemende mate zullen worden afgewogen tegen eigen belangen."

Brief

Meer details zijn terug te lezen in de brief aan de vaste commissies voor Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken. Deze is (binnenkort) onderaan deze pagina als pdf-bestand te downloaden.
---

01/07/11 11:00

---

Gerelateerd nieuws
ACP: 'Ambtelijke status politiemensen behouden' - 11-04-2011 16:45

Zie het origineel