Universiteit Twente

Twents onderwijsmodel sluit naadloos aan op plannen Zijlstra

Het onderwijs van de toekomst: grootste verandering in de geschiedenis van 50 jaar bestaande Universiteit Twente

01 juli 2011

Universiteit Twente heeft vergevorderde plannen om per 2013 het onderwijs fundamenteel anders aan te bieden en ontwerpt het Twents Onderwijsmodel. De universiteit vindt met dit onderwijsmodel naadloos aansluiting bij de plannen die staatssecretaris Zijlstra vrijdag presenteert aan de ministerraad.

Doel en inhoud van het Twents Onderwijsmodel
Belangrijkste doel is studenten, na aanvang van hun studie meer keuzeruimte te bieden en meer tijd in hun studie te laten investeren. Met het Twents Onderwijsmodel wordt de studiekeuze voor aankomende studenten vereenvoudigd. Er komen minder bacheloropleidingen die breed starten. Vervolgens kiezen studenten binnen de bacheloropleiding een major. Deze majors zijn opgebouwd uit grote modules die de huidige, vele kleine, vakken vervangen. Het aantal herkansingsmogelijkheden wordt sterk verminderd, maar binnen een module kunnen slechte resultaten met deeltoetsen worden gecompenseerd.

University College mogelijk al in 2012
Voor de bijzonder getalenteerde en gemotiveerde studenten is de universiteit voornemens om een University College in 2012 te starten. De Universiteit Twente is hiermee de eerste technische universiteit met een College. Het College in Twente is bij uitstek een plek waar technologische-, gedrags- en maatschappijwetenschappen samen komen. Het University College zal veelzijdige toptalenten opleiden die kunnen bijdragen aan het oplossen van grote vraagstukken in de maatschappij. Studenten die aan het College willen studeren doorlopen een selectieprocedure. Ze krijgen de ruimte om, binnen grenzen, hun eigen opleiding samen te stellen, onder directe begeleiding van hun docenten.

Aanleidingen voor het Twents Onderwijsmodel
Naast het drastisch aanpakken van de problemen rond langstuderen en studie-uitval is een belangrijke ambitie van het Twentse Onderwijsmodel om studenten goed voor te bereiden op hun toekomst. Wij zien de eisen die aan onze afstudeerders worden gesteld veranderen. Het Twents Onderwijsmodel bereidt studenten daar op voor, zodat zij in staat worden gesteld om succesvol te zijn in een snel veranderende, hoog technologisch internationale samenleving. Studenten profiteren hierbij maximaal van het profiel van de Universiteit Twente, waar technische, gedrags- en maatschappijwetenschappen zijn ondergebracht en waar zij leren om de kennis en vaardigheden die zij opdoen in een bepaalde discipline, ook toe te passen in andere domeinen.

Uiteraard spelen de bezuinigingen van de overheid ook een rol in deze vernieuwingen. Door minder uitval en een hoger studietempo zal het onderwijs efficiënter worden. De vraag is of dat binnen de door Zijlstra gestelde termijnen haalbaar is. Maar bij de Universiteit Twente bereiden we ons daar op voor. De strategische agenda die de staatssecretaris publiceert sluit volledig aan bij de strategie van Universiteit Twente. 'We zijn daardoor niet verrast' stelt Rector Magnificus Ed Brinksma, 'het is de enige richting die we op kunnen. Ik ben er van overtuigd dat onze collega's op korte termijn met vergelijkbare verhalen komen.'

Hier vind je meer informatie over het Twents onderwijsmodel.