Universiteit Twente

Afsluiting propedeusejaar: racen met zonneautootjes

29 juni 2011

Vrijdag 1 juli sluiten de eerstejaarsstudenten van de opleiding Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente hun propedeusejaar af met een wedstrijd waarbij ze met zelfgebouwde `zonneautootjes' in drie kwartier zo veel mogelijk rondjes dienen te rijden op een parcours. Het team dat de grootste afstand aflegt wint.

De studenten hebben de afgelopen periode in negen groepjes van vier personen kleine zonneautootjes gebouwd, met de afmeting van een flinke schoenendoos. Op vrijdag 1 juli gaan ze met deze autootjes tegen elkaar racen op een parcours van ongeveer 25 meter lang dat bestaat uit drie delen: een stuk vlakke vloer, een helling en een vlak stuk met vloerbedekking. De 'zonne-energie' is alleen beschikbaar in de vorm van bouwlampen op de hoekpunten van het parcours. De teams beginnen de wedstrijd met lege 'batterijen', zodat ze een strategie moeten hebben om tijdens de race de opgevangen energie op te slaan. Het team dat na drie kwartier de meeste rondjes heeft gereden wint de wedstrijd.

De race en het bouwen van de zonneautootjes is onderdeel van de studie. Het eindcijfer van de studenten hangt af van de eindpresentatie, het ontwerpproces en de theoretische onderbouwing.

De wedstrijd vindt plaats op vrijdag 1 juli 2011 van 14.00 tot 15.00 uur in het gebouw Carré op de campus van de Universiteit Twente (in de gang van 'De Diagonaal' op de tweede etage).

Contactpersoon voor de pers:
Pers is van harte welkom bij de wedstrijd. U kunt hierover contact opnemen met Jelle van der Meulen, 053 489 3145.