Persbericht
NEDERLANDERS TREKKEN OP VAKANTIE PINPAS VOOR KLEDING, ETEN EN BENZINE
Amsterdam, 30 juni 2011 - Op 2 juli begint de vakantie-uittochht en zullen meer dan acht miljoen Nederlanders* de grens over trekken om te genieten van een welverdiende vakantie in populaire vakantielanden als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Turkije. Hoewel Nederlanders in het buitenland graag met cash betalen, is het aantal betalingen met de pinpas sinds 2009 toegenomen. Het aantal pintransacties bij verkooppunten gedurende de zomermaanden is in de vijf populairste vakantiebestemmingen** met gemiddeld 30 procent gestegen. Hetzelfde geldt voor het totale transactiebedrag. Dit steeg in deze landen sinds 2009 met gemiddeld 26 procent. Daarnaast trekken we ook in het buitenland steeds vaker onze Maestro voor kleinere bedragen in de supermarkt of bij het tankstation en pinnen we massaal bij lokale kledingwinkels. Nederlanders vinden pinnen op vakantie niet alleen handiger, maar ook veiliger omdat ze niet met contant geld op zak rond hoeven te lopen.
Benzine bij de buren, zelf koken voor kampeerders
De transactiecijfers van Maestro laten naast een verschuiving in pingedrag ook zien dat er binnen de vijf populairste vakantiebestemmingen een onderscheid is in het soort uitgaven. Bij onze directe buurlanden trekken Nederlanders hun pinpas het vaakst voor benzine. In de populaire kampeerlanden Frankrijk en Italië wordt daarentegen veel gepind bij de supermarkt. In plaats van te genieten van de heerlijke lokale gerechten in restaurants, kiest kamperend Nederlander er massaal voor zelf hun eten te bereiden. In deze landen wordt gemiddeld 3,6 keer vaker gepind in een supermarkt dan in een restaurant. In Turkije en Spanje wordt het geld vooral uitgegeven aan kleding. Ook in Duitsland en Italië is winkelen tijdens de vakantie uitermate populair.
Veilig en gratis pinnen in Europa
Marcel Roelants, General Manager Benelux bij MasterCard Europe: 'Het is goed om te zien dat steeds meer mensen weten dat ze op hun vakantiebestemming kunnen pinnen, ook bij de lokale supermarkt of in een restaurant. In het verleden gebruikten men meestal alleen de betaalpas voor grote uitgaven, terwijl we nu in de Franse supermarkt ook al voor een bedrag van ¤ 47,- de pinpas trekken. We vinden dit een zeer positieve ontwikkeling aangezien betalen met de pinpas veel veiliger is dan met een stapel cash op zak rondlopen. Daarnaast is pinnen binnen de eurozone ook nog eens gratis.' In 2010 was 2 augustus de meest populaire pindag voor de Nederlanders in Frankrijk. Bijna 101.000 mensen rekenden die dag in een winkel af met Maestro.
13 miljoen terminals in het buitenland
In de eurozone kan men ondertussen bij zeven miljoen terminals gratis en veilig met de pinpas betalen. Wereldwijd zijn er momenteel dertien miljoen terminals. Voor meer informatie over pinnen in het buitenland, bezoek:
###
* Bron: ANWB -