"In de zorg wordt veel te weinig over geld gesproken"
29 jun 2011 - Om de Nederlandse gezondheidszorg betaalbaar te houden, is externe financiering door private partijen onontkoombaar. Nederland kan leren van de manier waarop de zorg in Azië gefinancierd wordt. Daarover bestond grote eensgezindheid tijdens het door Ernst & Young georganiseerde congres 'Nieuwe financieringsstromen in de zorg'.
"De zorgsector staat aan de vooravond van een consolidatieslag en dat private investeerders daarin een prominente rol gaan spelen, lijdt geen twijfel", concludeerde voorzitter Bert Hilverda van de sectorgroep Health Care van Ernst & Young. "De komende jaren staan in het teken van compleet nieuwe verhoudingen, grotere onderlinge verschillen tussen de best en de minst presterende instellingen, nieuwe private initiatieven en innovaties die de zorg nog dichterbij de cliënt brengen. Instellingen die duurzame groei, creativiteit en innovatie hebben geborgd in hun bedrijfsprocessen zijn op termijn aantoonbaar succesvoller."
Privaat geld moet bijdragen aan strategische doelen
De sprekers zijn unaniem van mening dat de groei van collectieve zorguitgaven niet in het huidige tempo kan doorgaan en dat de Nederlandse zorg gebaat is bij privaat geld aangezien de overheid geen ruimte heeft om de sector met nog meer geld te ondersteunen. In de Aziatische landen heeft private financiering bijgedragen aan een sterk gedifferentieerd zorgaanbod, wat heeft bijgedragen aan steeds stijgende kwaliteit en dalende kosten. Private investeringen in de zorgsector vragen wel van zorgbestuurders dat ze in staat zijn om een solide business case te presenteren en investeerders een reëel perspectief te bieden op het rendement van hun investering. Hilverda: "Privaat kapitaal gaat niet alleen over minimum rendement, maar juist ook over de meerwaarde voor zorginstellingen en de concrete bijdrage aan de te realiseren strategische doelen."
Kosten inzichtelijk maken
Een veelgehoorde opmerking is dat de discussie over de zorg alleen nog maar over geld gaat. De aanwezigen waren het echter met elkaar eens dat de discussie nog veel meer over geld zou moeten gaan. De sector zou er goed aan doen om inzichtelijk te maken wat de exacte kosten zijn van gezondheidszorg. Zorg zou veel meer een consumentenproduct moeten worden. Nederlanders hebben op dit moment geen idee wat ze aan zorg uitgeven.
Specialisatie: hogere kwaliteit, minder kosten
Niet alleen op het gebied van financiering kan de Nederlandse zorgsector een voorbeeld nemen aan de Aziatische zorg; er zou ook veel meer aandacht moeten zijn voor positionering en differentiatie, een beduidend betere service en meer verscheidenheid in het management. Specialiseren is in Nederland nog niet gebruikelijk, terwijl in Azië verregaande specialisatie overduidelijk leidt tot hogere kwaliteit en dalende kosten.
Ernst & Young