FNV Bouw

Acties in Midden-Nederland: mortelmannen staken voor koopkrachtbehoud

FNV Bouw: redelijkheid voorbij, cao nu regelen

Vakbond FNV Bouw voert vandaag actie voor een eerlijke cao in de mortelbedrijfstak. In Vianen leggen werknemers, kaderleden en medewerkers van FNV Bouw het werk in mortelcentrales plat. De staking past in de hardere actielijn die de bouwvakbond vorige week tijdens een landelijke actiedag heeft afgekondigd. Sindsdien voert FNV Bouw harder actie en op meer plekken tegelijk.

Rotbod
Dinsdag 28 juni hebben de bonden en de werkgevers gesproken over de arbeidsvoorwaarden van de ruim tweeduizend mortelwerknemers. Dat was geen succes. De werkgevers verklaren dat zij en de bonden elkaar bijna waren genaderd. FNV Bouw bestrijdt dat. De werkgevers hebben de bonden afgescheept met een rotbod. Zelfs koopkrachtbehoud kan er wat de werkgevers betreft niet vanaf.

Mortelmedewerkers willen niet dat de werkgevers hun zin krijgen met hun cao-voorstellen. Want dat betekent geld inleveren. Voor mortelmedewerkers is dat onacceptabel. Ook FNV Bouw wil dat niet laten gebeuren.

Standpunt FNV Bouw
FNV Bouw wil dat de toekomstige cao in ieder geval vijf punten bevat:
1. 3 % loonsverhoging voor 1,5 jaar

2. minder flexwerk en geen transport-cao

3. normale pauzes

4. overuren handhaven

5. recht op 4 x 9 uur werken UTA-personeel

De werkgevers (VOBN) stellen dit ertegenover:

1. 3,5 % loonsverhoging voor 2 jaar

2. niks

3. nakkes

4. nada

5. noppes

Afgescheept
Zo lang de acties duren, zal FNV Bouw zijn 'vijfpuntenprogramma' uitdragen. Zo bestaan er voor niemand misverstanden over wat de bond wil.

Ben Bleumer, regiobestuurder van FNV Bouw Noordwest: "Wij zijn tot dusver de redelijke partij geweest in het cao-proces, maar die houding laten we nu varen. We zijn afgescheept door de werkgevers met een veel te laag loonbod, terwijl we niet veel hebben gevraagd. De 3 % loonsverhoging in 1,5 jaar betekent voor mortelmedewerkers dat hun boodschappenmand gewoon gevuld blijft. Met het loonbod van de werkgevers kunnen zij een deel van uw boodschappen niet meer betalen. Wij vinden prijscompensatie het minimale. De werkgevers draaien mortelmedewerkers een poot uit." Publicatiedatum: 30-06-2011