Geert Grote Universiteit


Persbericht

Michiel Meijer wint eerste Geert Grote Pen

Deventer, 30 juni - Michiel Meijer is uit de bus gekomen als winnaar van de Geert Grote Pen 2010-2011. Juryvoorzitter Joke Hermsen, schrijfster en filosofe, reikte gisteren voor het eerst de prijs voor de beste Nederlandstalige eindscriptie filosofie uit in de oude Latijnse School van Deventer. De andere juryleden waren de filosofen Prof. Dr Paul van Tongeren (Katholieke Universiteit Leuven / Radboud Universiteit) en Prof. Dr Rudi te Velde (Universiteit van Amsterdam).

Michiel Meijer, afgestudeerd aan het Departement Filosofie van de Universiteit van Tilburg, was wegens verblijf in het buitenland niet persoonlijk aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, omdat hij "nooit verwacht" had dat zijn scriptie "Nietzsche, Taylor en de tegengestelde krachten van de moraal" in de prijzen zou vallen. Met vier andere afgestudeerden uit Nederland en Vlaanderen was hij eerder genomineerd voor de Geert Grote Pen. In plaats van een voordracht in de Latijnse school, zoals zijn mede-genomineerden hielden, was Meijer aanwezig door een videopresentatie vanuit Portugal. Meijer ontvangt een Waterman-pen en een cheque van 2.500 euro. Zijn scriptie zal bovendien worden gepubliceerd door de Deventer Universitaire Pers. De andere genomineerde 'Grote Vijf' waren Gijs van Andel (Universiteit Leiden), Michiel Bellon (Katholieke Universiteit Leuven), Toni van Gennip (Radboud Universiteit, Nijmegen) en Rob van de Ven (Universiteit van Tilburg).

Het bekendmaken van de winnaar en de uitreiking van de prijs in de oude Latijnse School in Deventer werd een manifestatie van grote eensgezindheid voor het behoud van het Nederlands als taal van wetenschap en cultuur. De totaal doorgeslagen verengelsing van het hoger boeps- en universitair onderwijs en onderzoek in Nederland heeft volgens de jury een kritisch punt bereikt, waardoor het Nederlands dreigt te worden gedegradeerd tot tweederangs huis- tuin- en keukentaal. Cultuur en Wetenschap mogen alleen nog in het Engels. De jury stelt nadrukkelijk dat zij het Engels als internationale taal in onze geglobaliseerde wereld begroet, maar dat de moedertaal onvervangbaar is en blijft, zowel voor de nuances in de geesteswetenschappen en met name in de filosofie, als voor de nationale relevantie van wat als wetenschap en filosofie door die natie wordt bekostigd.

Jurylid Paul van Tongeren wees op zijn eigen ervaring gedurende vele jaren hoogleraarschap dat met het invoeren van het Engels als wetenschapstaal het niveau aan de universiteiten opvallend is gedaald. 'Nederengels' is volgens Van Tongeren "vaak een beproeving om te lezen; en als men dan eens een eindscriptie van een Engelstalige student leest, dan is dat een verademing," aldus de hoogleraar: "Een Nederlandse academicus heeft de woordenschat van een gemiddelde tienjarige Engelstalige. Dat moet je ook de prachtige Engelse taal niet aan willen doen!" Prof. Paul van Tongeren noemde verder in zijn toespraak de Geert Grote Pen als "een van de redenen om niet cynisch te worden over de toekomst van het Nederlands als taal van cultuur en wetenschap".

De 18 inzendingen voor deze prijs uit bijna alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten met een geesteswetenschappelijke faculteit (alleen de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam ontbraken) waren op een enkele uitzondering na van een voor de ervaren jury onverwachte kwaliteit.

De scriptieprijs is ingesteld door de Geert Grote Alliantie, de vriendenvereniging van de Geert Grote Universiteit (GGU). Beide Deventer instellingen vierden op 29 juni hun eerste lustrum. De prijs is genoemd naar Magister Geert Grote (1340-1384), de Deventer stichter van de Broeders van het Gemene Leven, ook wel de "Broeders van de Penne" genoemd, omdat zij leefden van het kopiëren ('afschrijven') van boeken voor de uitvinding van de boekdrukkunst. De prijs kreeg daarom de naam "Geert Grote Pen".

Universiteitsvoorzitter en filosoof Jeroen Buve is "zeer verheugd" met de nieuw ingestelde prijs. "De Geert Grote Alliantie heeft het eerste lustrum van de GGU opgeluisterd met een inititatief dat ook landelijk de aandacht trekt - en dat is nodig ook: er is geen ander volk dat uit opportunistische c.q. commerciële overwegingen zo ondoordacht zijn eigen cultuur op het spel zet als ons volk. Laat studenten dus hun scriptie in het Engels schrijven als zij zich daartoe echt in staat achten, maar verplicht ze niet door ze te straffen met punten-verlies als ze voor hun moedertaal kiezen."

Alle genomineerden waren met hun partners en de juryleden na afloop uitgenodigd voor het 'Grote Maal' in het oudste stenen huis van Nederland.

EINDE VAN DIT BERICHT




Geert Grote Universiteit