Gemeente Brummen
RAADSVERGADERING
Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op woensdag 29 juni 2011 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 1. Opening en mededelingen 2. Vaststelling agenda BESLUIT Conform voorstel vastgesteld.
Hamerstukken 3. Programmabegroting GGD Gelre-IJssel 2012 Voorgesteld wordt dat de raad zijn gevoelen kenbaar maakt aan de GGD Gelre-IJssel dat de gemeente Brummen positief staat ten opzichte van de programmabegroting 2012. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten. 4. Conceptbegroting 2012 Regio Stedendriehoek Voorgesteld wordt in te stemmen met de conceptbegroting 2012 van de Regio Stedendriehoek, met de kanttekening dat er nog een discussie moet plaatsvinden over de taakstellende bezuinigingen. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten. 5. 1e Bestuursrapportage 2011 Voorgesteld wordt om: de bijgevoegde bestuursrapportage vast te stellen en de financiële effecten hiervan in de financiële begroting te verwerken, zoals hieronder per programma is aangegeven: a. de mutaties voor programma 1 met 40.396 verhogen; b. de mutaties voor programma 2 met 144.763 verhogen; c. de mutaties voor programma 3 met 124.220 verhogen; d. de mutaties voor programma 4 met 105.002 verhogen; e. de mutaties voor programma 5 met 73.339 verhogen; f. de mutaties voor programma 6 met 83.676 verhogen; g. de mutaties voor programma 7 met 186.211 verlagen. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
Blz. 1 van 8
6. Isolatiemaatregelen bestaande woningen.
Voorgesteld wordt om: Het subsidieplafond voor de totale looptijd van de nadere regels "Klimaataanpak eigen woningen 2011 2012" vast te stellen op 60.000,--. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
7. Het beeldkwaliteitsplan Brummen Elzenbos 2e fase west
Voorgesteld wordt om: Het beeldkwaliteitsplan Brummen Elzenbos 2e fase west vast te stellen. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
8. Vaststellen geactualiseerde grondexploitatie Elzenbos
Voorgesteld wordt om: 1. De geactualiseerde grondexploitatie Elzenbosvast te stellen; 2. De door het college van burgemeester en wethouders op 17 mei 2011 opgelegde geheimhouding op de bijlagen geactualiseerde grondexploitatie Elzenbos en toelichting grondexploitatie Elzenbos te bekrachtigen; 3. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van het besprokene over de stukken bedoeld in beslispunt 2. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
9. Vaststellen geactualiseerde grondexploitaties Lombok PPS en Lombok II
Voorgesteld wordt om: 1. De geactualiseerde grondexploitaties Lombok PPS en Lombok II vast te stellen; 2. De door het college van burgemeester en wethouders op 17 mei 2011 opgelegde geheimhouding op de bijlagen geactualiseerde grondexploitatie Lombok PPS, geactualiseerde grondexploitatie Lombok II en toelichting grondexploitatie Lombok te bekrachtigen; 3. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van het besprokene over de stukken bedoeld in beslispunt 2. Besluit: Zonder beraadslaging en hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
Bespreekpunten 10. Centrumplan Brummen Voorgesteld wordt om : Het centrumplan Brummen (versie februari 2011 ) gewijzigd vast te stellen als structuurvisie (artikel 2.1 Wro). Besluit: Zonder hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten.
Blz. 2 van 8
De volgende moties zijn ingediend. Motie 1: VVD/IPV - Centrumplan Brummen De raad, overwegende dat De voorstellen voor het centrumplan Brummen met grote betrokkenheid van de bevolking tot stand zijn gekomen; Weliswaar was aangegeven dat het centrumplan vooral is bedoeld als een toekomstvisie waarbij de uitvoering door de markt moet worden opgesteld; Het desalniettemin belangrijk is dat de gemeente niet alleen een afwachtende positie inneemt, maar ook activiteiten stimuleert en zo mogelijk faciliteert; Het tevens van essentieel belang is dat de gemeente zelf met een aantal activiteiten de verdere ontwikkeling van het centrumplan Brummen op korte termijn zichtbaar maakt.
-
-
-
Verzoekt het college: met eventueel inbreng van de eigen gemeentelijke grondposities de uitvoering van onderdelen van het centrumplan Brummen mede mogelijk te maken, en middelen te zoeken om een aantal activiteiten mogelijk te maken, zoals verplaatsing van de weekmarkt naar het Marktplein, omkeren rijrichting deel Ambachstraat, doorsteek voor fietsers en voetgangers tussen Marktplein en Dekkerplein en ambtelijke inzet t,b,v, de ontwikkeling voormalige Rabobanklocatie en Graaf Van Limburg Stirumplein
-
en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen. Motie 2: CDA/PvdA - Centrumplan Brummen De raad, overwegende dat er een gedragen dorpsvisie is ontwikkeld voor de kern Brummen; dit de impuls geeft om een aantal structurele verbeteringen aan te brengen; regie in financiële impulsen van de gemeente nodig is om het ontwikkelproces in gang te zetten; de raad het college het kader heeft meegegeven een bestemmingsreserve te vormen voor de ontwikkeling van het plan; de impulsen vooral gericht moeten zijn op:
-
-
1e De sloop van de oude Rabobank en een nieuwe horeca/woonvoorziening op deze locatie met een doorgang naar het achterliggende plein;
Blz. 3 van 8
2e en de ontwikkeling van het Van Limburg Stirumplein (school, 1e lijnsvoorzieningen onder één dak etc), spreekt uit dat deze impulsen tot hoogste prioriteit binnen het plan worden verheven; de bestemmingsreserve zodanig vast te stellen dat deze ontwikkeling in 2012 in gang kan worden gezet.
en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen. 11. Centrumplan Eerbeek Voorgesteld wordt om: 1. Uit te spreken dat uw raad instemt met de samenwerkingsovereenkomst Centrumplan Eerbeek; 2. Een bedrag ad 4.700.000,- beschikbaar te stellen voor het centrumplan Eerbeek en dit bedrag ten laste te laten komen van de Algemene Vrije Reserve; 3. De door het college op grond van artikel 25, lid 2 van de Gemeentewet opgelegde geheimhouding op de bij de samenwerkingsovereenkomst behorende verwervingskaart, grondexploitatie en het overzicht met beschikbare budgetten te bekrachtigen; 4. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van het besprokene over de stukken bedoeld in beslispunt 3. Besluit: Zonder hoofdelijke stemming wordt unaniem conform het voorstel besloten. De volgende moties zijn ingediend: Motie 1: VVD/IPV - Stuijvenburchplein De raad, gehoord de beraadslaging, overwegende dat: het Stuijvenburchplein beeldbepalend is in en voor Eerbeek; de financiering en fasering van de aanpak van Stuijvenburchplein is opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst; fasering ertoe leidt dat dit onderdeel in 2015 wordt uitgevoerd; er een kans bestaat dat naast het Oranje Nassauplein ook het Stuijvenburchplein in aanmerking komt voor (EFRO)subsidie;
verzoekt het college: om in de planning de aanpassing van het Stuijvenburchplein vanwege het publieke belang zo ver mogelijk naar voren te halen;
Blz. 4 van 8
en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen.
Motie 2: VVD/IPV - Kulturhus De raad, gehoord de beraadslaging, overwegende dat: het Kulturhus één van de dragers van het Centrum Plan Eerbeek is; voor het slagen van een Kulturhus een breed draagvlak noodzakelijk is; regie hierop door de gemeente van wezenlijk belang is; verzoekt het college: om nogmaals met partijen al het mogelijke te doen om realisering van een Kulturhus (of breed activiteitengebouw) met zoveel mogelijk deelnemers te bewerkstelligen en als gemeente daarbij zoveel mogelijk de regie te voeren; en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen. Motie 3: PvdA/CDA Projectorganisatie De raad, gehoord de beraadslaging, - van oordeel dat de kwaliteit van het integrale centrumplan Eerbeek gewaarborgd dient te blijven, zeker na ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst; spreekt uit dat: - de gereserveerde gelden mogelijk onvoldoende zijn voor een projectorganisatie die noodzakelijk is om de kwaliteit in de uitvoeringsplannen te waarborgen; - en constateert dat het college in dat geval een aanvullend budget moet vinden om de kwaliteit na ondertekening te waarborgen en daartoe met voorstellen naar de raad komt; en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen.
Motie 4: PvdA/CDA Kwaliteitsgarantie De raad, gehoord de beraadslaging,
Blz. 5 van 8
overwegende dat: - een invulling van het stationsgebied onduidelijk is beschreven in de SOK, eisen tot invulling en met name een boeteclausule wel duidelijk is beschreven; roept op dat: - de kwaliteit van de stationsomgeving recht moet doen aan de structuurvisie, als belangrijk uitgangspunt van het integrale centrumplan Eerbeek. Invulling van het stationsgebied moet een gevarieerd programma bieden dat een aantrekkende werking kent en dat aansluit bij de recreatieve waarde van de spoorlijn. Het college oproepen om, aansluitend bij de motie Kulturhus, daar een actieve rol in te spelen, zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan hetgeen gesteld is in de SOK mbt boeteclausule. Met name de gemeentelijke regie/sturing is bepalend voor het te bereiken eindresultaat; spreekt uit dat: - het college daar een actieve rol in speelt, zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan hetgeen gesteld is in de SOK m.b.t. de boeteclausule. De gemeentelijke regie/sturing zal bepalend zijn voor het te bereiken, en zeer gewenste eindresultaat; en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen. Motie 5: PvdA/CDA Kulturhus De raad, gehoord de beraadslaging, van oordeel dat: - een Kulturhus of een gemeenschapsvoorziening, in welke vorm dan ook is aangewezen, zowel bij het opstellen van het plan als bij latere inspraak, als trekker of vliegwiel van het stationsgebied en van het integrale plan Centrumplan Eerbeek - het voor het behoud van de voorzieningen in Eerbeek van belang is zoveel als mogelijk in één gebouw onder te brengen spreekt uit dat: - verdere initiatieven moeten worden genomen om tegemoet komen aan het concept Kulturhus; - Het concept Kulturhus te omarmen en een directe herstart te maken met de verdere ontwikkeling van deze voorziening; en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen.
Motie 6: PvdA/CDA Subsidies De raad, gehoord de beraadslaging,
Blz. 6 van 8
overwegende dat: - er veel subsidiemogelijkheden zijn; - tot nu toe benut zijn de ISV gelden en de Efro subsidies; - mogelijk nog enkele subsidiemogelijkheden onbenut zijn gebleven; roept het college op: - alle subsidiemogelijkheden nogmaals te beschouwen en al het mogelijke in het werk te stellen fondsen en subsidies binnen te halen; en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: de motie is zonder hoofdelijke stemming unaniem aangenomen. Motie 7: PvdA/CDA motie van wantrouwen jegens wethouder Verver De raad, overwegende dat - het centrumplan voor de economisch belangrijkste kern Eerbeek, in deze gemeente van levensbelang is; - eerdere unanieme raadsbesluiten dit hebben bevestigd en plannen hiervoor hebben vastgesteld; - het niet integraal uitvoeren van het plan leidt tot kapitaalsvernietiging en grote stagnatie bij de ontwikkeling en motivatie van betrokken partijen; - het tot uitvoering brengen van dit plan sinds het aantreden van dit college grote en risicovolle vertraging heeft opgelopen; - het niet slagvaardig, daadkrachtig en met grote persoonlijke steun uitvoeren van dit plan door collegeleden een groot risico vormt voor het welslagen en de bestuurskracht op dit dossier; - twee leden van het college, waaronder wethouder Verver, het plan niet steunen en tegen het collegebesluit hebben gestemd; - Wethouder Verver haar keuze "slechts" motiveert door aan te geven dat haar mening afwijkt en dat er een ander plan zou moeten komen. Terwijl het voorliggende plan grote instemming heeft van raad, inwoners, adviesgroepen en ondernemers; spreekt uit dat - de opstelling en stemgedrag van wethouder Verver onbegrijpelijk en onaanvaardbaar is; - zegt het vertrouwen in deze wethouder op. en gaat over tot de orde van de dag.
Uitslag stemming: Voor: PvdA: Van Klinken, Jeronimus, Pawlot, Tunç, Van Weteringen CDA: Paauw, Boerefijn, Wentink
Blz. 7 van 8
Tegen: IPV: De Jonge, De Looff, Lucassen, Meindersma, Roelands, Yanar VVD: Jolink, Douma, Mullink, Scholten, Tuiten Conclusie: de motie is verworpen met 11 stemmen tegen en 8 stemmen voor. Motie 8: PvdA/CDA motie van wantrouwen jegens wethouder Bruning De raad, overwegende dat - het centrumplan voor de economisch belangrijkste kern Eerbeek, in deze gemeente van levensbelang is; - eerdere unanieme raadsbesluiten dit hebben bevestigd en plannen hiervoor hebben vastgesteld; - het niet integraal uitvoeren van het plan leidt tot kapitaalsvernietiging en grote stagnatie bij de ontwikkeling en motivatie van betrokken partijen; - het tot uitvoering brengen van dit plan sinds het aantreden van dit college grote en risicovolle vertraging heeft opgelopen; - het niet slagvaardig, daadkrachtig en met grote persoonlijke steun uitvoeren van dit plan door collegeleden een groot risico vormt voor het welslagen en de bestuurskracht op dit dossier; - twee leden van het college, waaronder de wethouder Bruning, het plan niet steunen en tegen het collegebesluit hebben gestemd; - wethouder Bruning dit verklaart op basis van huisvestingsmotieven en hiermee de eigen portefeuille primair stelt boven een raadsbrede keuze van de raad om het centrumplan Eerbeek voortvarend te ontwikkelen; spreekt uit dat - de opstelling en stemgedrag van wethouder Bruning onbegrijpelijk en onaanvaardbaar is. - zegt het vertrouwen in deze wethouder op. Uitslag stemming: Voor: PvdA: Van Klinken, Jeronimus, Pawlot, Tunç, Van Weteringen CDA: Paauw, Boerefijn, Wentink Tegen: IPV: De Jonge, De Looff, Lucassen, Meindersma, Roelands, Yanar VVD: Jolink, Douma, Mullink, Scholten, Tuiten Conclusie: de motie is verworpen met 11 stemmen tegen en 8 stemmen voor. De voorzitter sluit de vergadering om 22.35 uur.
12. Sluiting
Brummen, 29 juni 2011 N.E. Joosten bc voorzitter
Blz. 8 van 8