Rapport: miljoenen dieren beter af door kenmerk Dierenbescherming

Persbericht van Dierenbescherming

Den Haag, 30 juni 2011 - Zo'n zeven miljoen dieren zijn inmiddels beter af dankzij het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. "Het is ons gelukt om de bijl aan de wortel van de vee-industrie te zetten", zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming donderdag bij de presentatie in Den Haag van een rapport over de ontwikkeling van het driesterrensysteem sinds de introductie in 2007. Unilever maakte tijdens de bijeenkomst in studio Dudok bekend zich ook aan te sluiten bij het kenmerk van de Dierenbescherming.

Ruim eenderde van de Unox-rookworsten is de komende winter afkomstig van ongecastreerde varkens die meer ruimte en afleiding hebben. Maar liefst 4,5 miljoen worsten krijgen hierdoor één ster van de Dierenbescherming. Duurzaamheidsdirecteur Anniek Mauser van Unilever had nog een nieuwtje: vanaf september introduceert Unilever een nieuwe rookworst, die twee sterren krijgt van de Dierenbescherming. Varkens voor dit product hebben nog meer ruimte, krijgen stro en hebben een overdekte uitloop.

Het rapport 'Ieder jaar een beter leven voor steeds meer dieren' verschijnt aan de vooravond van de omschakeling van Albert Heijn op varkensvlees met minimaal één ster van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming verwacht eind dit jaar tien miljoen dieren een beter leven te hebben gegeven. Dat is exclusief de 3,9 miljoen dieren die al biologisch werden gehouden, maar intussen wel vallen onder het Beter Leven kenmerk met drie sterren van de Dierenbescherming.

Baanbrekend
In de korte geschiedenis van het kenmerk wist de Dierenbescherming baanbrekende afspraken te maken met vele grote marktpartijen, zo blijkt uit het rapport; met bijvoorbeeld Albert Heijn over onder meer de overschakeling op diervriendelijker geproduceerd varkensvlees en met de VanDrie Group, de wereldwijde marktleider kalfsvlees, over het uitbannen van bloedarmoede. Eind 2010 namen 23 grote supermarktketens, 106 ketenbedrijven en bijna vijfhonderd veehouders deel aan het Beter Leven kenmerk.

De voorzichtige start van het Beter leven kenmerk begon in 2007, een jaar waarin de Dierenbescherming 'proefdraaide' met de Volwaardkip. Een half miljoen van deze langzamer groeiende dieren nam de plaats in van de zogenaamde 'plofkippen' in de vee-industrie. Toenmalig minister Cees Veerman van Landbouw onthulde het logo van het Beter Leven kenmerk en kreeg als dank de eerste kip van een trotse boer die zijn dieren meer ruimte gaf, afleidingsmateriaal en een overdekte uitloop. Uit het nieuwe rapport van de Dierenbescherming blijkt dat eind 2010 3,9 miljoen vleeskippen en 1,8 miljoen legkippen een aantoonbaar beter leven hebben gekregen dankzij het kenmerk.

Bij varkens gaat het om 0,9 miljoen diervriendelijker gehouden dieren, waarvan meer dan de helft alleen al door de vergaande afspraken met Albert Heijn, en bij runderen om 80.000 dieren. Daar komen nog eens 200.000 kalveren zonder bloedarmoede bij.

Opmars
De opmars van het kenmerk was begonnen, maar ging niet zonder slag of stoot. Van zowel binnen als buiten de organisatie kreeg de Dierenbescherming kritiek. Het logo van de Dierenbescherming op vlees is ongepast, zo vonden sommigen. "We waren echter overtuigd van onze zaak en zijn ook niet over een nacht ijs gegaan", vindt Frank Dales van de Dierenbescherming. "Steeds vaker konden we duidelijk maken dat we stappen in de goede richting zetten, zoals met Jumbo supermarkten over zaagselstallen. We hebben bewezen het gapende gat tussen biologische producten en de kiloknaller te kunnen dichten met diervriendelijker initiatieven.

De echte doorbraak kwam echter volgens de Dierenbescherming door de deal met kalfsvleesproducent VanDrie Group". Tijdens een druk bezochte perspresentatie in Nieuwspoort maakte de Dierenbescherming op 20 januari 2009 bekend dat VanDrie Group, 's werelds grootste producent van kalfsvlees, diervriendelijker ging produceren. Dat betekende vooral dat hun kalveren niet langer zouden lijden aan bloedarmoede, tot dan toe een langslepend en door veel dierenbeschermingsorganisaties tevergeefs aangekaart probleem. Het was die dag na de inauguratie van V.S.-president Obama het belangrijkste nieuws in Nederland.

(einde bericht)

Links:
http://www.dierenbescherming.nl



Razende Robot Reporter