Provincie Limburg



Rijksbezuinigingen slaan gaten in financiën Noord-Limburgse gemeenten

De Provincie Limburg heeft in 2011 de financiële situatie van zeven gemeenten in Noord-Limburg (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Venlo en Venray) met een verdiepingsonderzoek in beeld gebracht. In Peel en Maas is het onderzoek op eigen verzoek later gestart. Dit onderzoek wordt na de zomer afgerond.

De Provincie Limburg heeft in 2011 de financiële situatie van zeven gemeenten in Noord-Limburg (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Venlo en Venray) met een verdiepingsonderzoek in beeld gebracht. In Peel en Maas is het onderzoek op eigen verzoek later gestart. Dit onderzoek wordt na de zomer afgerond.

De Provincie gebruikt de onderzoeken om te bepalen of zij de gemeenten voor vier jaar het lichte, repressieve financiële toezicht (toezicht op afstand) kan geven. Alle zeven gemeenten hebben tot en met 2014 repressief toezicht gekregen. Voor de gemeenten Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Venlo en Venray zijn daar wel voorwaarden aan verbonden, zoals het realiseren van een financieel evenwicht tot en met 2014 in de begroting 2012.

Uit het vierjaarlijkse onderzoek van de Provincie dat in 2011 bij de Noord-Limburgse gemeenten is uitgevoerd, blijkt dat de rijksbezuinigingen gemeenten hard treffen. Ze moeten daardoor zelf fors ombuigen om hun eigen begroting sluitend te krijgen. De financiële slagkracht van gemeenten gaat hierdoor achteruit. Daarnaast voeren enkele gemeenten in Noord-Limburg een actief grondbeleid. Ook op dat gebied ervaren de gemeenten aanzienlijke financiële tegenvallers en risico's door de economische crisis. Ondanks deze moeilijke omstandigheden slagen de Noord-Limburgse gemeenten er nog in een sluitende begroting te maken.

Portefeuillehouder Mark Verheijen zegt daarover: "In deze tijden kost het gemeenten steeds meer moeite hun begroting in evenwicht te houden. Dat lukt alleen door het maken van fundamentele keuzen. De Noord-Limburgse gemeenten hebben hier gelukkig tijdig op ingespeeld en maatregelen getroffen. Ze bezuinigen hard en krijgen zo hun begroting sluitend. Voor de meerjarenraming lukt dat nog niet altijd. Dat heeft ook met onzekerheid te maken hoeveel en wanneer het Rijk gaat bezuinigen. Daarom hebben we bij 6 gemeenten voorwaarden gesteld voor extra bezuinigingen voor een financieel gezond meerjarenperspectief. Dat vraagt om scherpe keuzes en politieke moed bij colleges en raden. We vertrouwen erop dat de Noord-Limburgse gemeenten daarin slagen. Maar de risico's zijn de komende jaren groot. We zullen de gemeenten dan ook op afstand blijven volgen en ingrijpen als dat nodig is."

Sinds 2006 beoordeelt de Provincie elke gemeente één keer in de vier jaar met een verdiepingsonderzoek. De financiële situatie en de financiële functie komen in dit onderzoek uitgebreid aan de orde. De onderzoeken zijn in 2007 in Noord-Limburg gestart en nu, na vier jaar, is de Provincie de tweede ronde wederom in Noord-Limburg begonnen. In 2007 waren er nog 14 gemeenten in Noord-Limburg en nu 8.

Voor alle gemeenten die meerjarig repressief toezicht krijgen, geldt dat GS op hun besluit kunnen terugkomen mocht in de periode van vier jaar blijken dat de gemeente financieel ontspoort. De Provincie gaat dan weer op basis van de Gemeentewet over op een jaarlijkse bepaling van de toezichtvorm aan de hand van de begroting voor het volgend jaar.