Vrije Universiteit Amsterdam
Persbericht
juni 2011
Amsterdam | 30 juni 2011
Gezond in 2030
Visionaire wetenschappers en opinieleiders van maatschappelijke organisaties over de gezondheidszorg voor nu en in 2030. We leven langer in de toekomst.
Een discussiebijeenkomst over vragen als: Hoe solidair zijn jongeren met de zorg voor ouderen? Kunnen we de vergrijzingsgolf in de zorg aan? Leven we wel gezond genoeg om oud te worden? Willen gewone mensen wel gezond leven?
Yvonne Zonderop bevraagt Met Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar fiscaal pensioenrecht VU, AEGON, Susanne de Joode, chef gezondheid Plus Magazine, Jan Hoeijmakers, Akademiehoogleraar KNAW en grootste ouderdomsexpert ter wereld en Marjolein Visser, hoogleraar Gezond ouder worden, Instituut voor Gezondheidswetenschappen VU en EMGO Instituut VUmc
We leven langer
We leven langer en dat betekent dat de kosten voor de gezondheidszorg gaan stijgen. Voor de toekomst wordt de vraag wie dat gaat betalen belangrijk. Welke ethische en financiële grenzen gaan we stellen aan de zorg. Hoe kritisch zijn we tegenover mensen met een ongezonde levensstijl. Welke grenzen gaan verzekeraars stellen en wat wordt de rol van de overheid?
Hoe ongezond mogen we leven?
Hoe verantwoordelijk kun je het individu maken voor zijn of haar eigen gezondheid. Wordt zorg je eigen zorg als je er een ongezonde levensstijl op na houdt? Wordt DNA onderzoek verplicht, waaruit kan worden afgeleid wel kans je op ziektes heeft? Worden we verplicht onze levensstijl daar op aan te passen? Welke toekomstscenario's koppelen verzekeraars aan de algemene uitkomsten?
Groeiende groep ouderen
In Nederland zal het aantal ouderen stijgen tot 4.5 miljoen in 2035. Dat is 25% van de totale bevolking. Hoe gaan we de zorg voor deze grote groep Nederlanders opbrengen? Hoe ver gaat onze solidariteit?
Hoe doe je mee?
Praat mee op 30 juni en schrijf je in op vuconnected.nl
Waar en wanneer?
Datum: 30 juni 2011
Tijd: 15.00 - 17.00 uur Plaats: Amsterdam | hoofdgebouw VU, Agorazaal | De Boelaan 1105
Toegang: ¤ 5,00 | Leden en studenten gratiss