Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ZEILTOPPERS STRIJDEN OM EERSTE NATIONAAL REGENBOOG EVENEMENT

Nieuwkoop, 16 juni 2011

Van woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli 2011 strijden Nederlandse zeiltoppers om het eerste Nationaal Regenboog Evenement. Dit rondtrekkende zeilspektakel doet vijf Hollandse en Utrechtse plassen aan. Dat betekent dat de vloot elke dag op ander wedstrijdwater in actie komt. De vijftien deelnemende teams vertegenwoordigen een gelijk aantal gemeenten en lokale bedrijven. Naast de sportieve competitie onder zeil, vindt er een zee aan walactiviteiten plaats om het Groene Hart op de toeristische waterkalender te zetten.

Voormalige kampioenen als vijfvoudig olympiër Mark Neeleman (Reeuwijk), drievoudig Nederlands Regenboog kampioen Rob de Kraa en oud-olympiër Marc Blees (Aalsmeer) zullen een zware dobber aan elkaar krijgen. Het niveau van de genodigde deelnemers ligt hoog en de uitdaging van wisselende omstandigheden is groot. Het Nationaal Regenboog Evenement gaat de Kaag, Braassem, Westeinder, de Vinkeveense en Nieuwkoopse plassen aan doen. Dagelijks staan er drie wedstrijden op het programma, waarbij de klassementleider te herkennen zal zijn aan het gele lint in de gaffel.

Walactiviteiten

De feestelijke openingsceremonie is op dinsdagavond 28 juni in Leiden en de tour eindigt op 3 juni in Nieuwkoop met de uitreiking van het zilveren Regenboogmodel. Gedurende de vijf wedstrijddagen valt er op de wal van alles te beleven rondom de zeillocaties. Bezoekers kunnen de hele week culinair en muzikaal genieten. De kinderen krijgen ruimschoots de kans om kennis te maken met de zeilsport en er worden diverse demonstraties gegeven.

Friese en Hollandse banden

Het Friese skûtsjesilen vormde de inspiratiebron voor het Nationaal Regenboog Evenement. Op meerdere plekken racen en teams onder de vlag van een regionale partij laten varen. Dat brengt in Friesland al jaren enorme aantallen toeschouwers in beweging. Het Groene Hart leent zich ook uitstekend voor een dergelijk concept. Met de introductie van het Nationaal Regenboog Evenement heeft de Randstad nu eindelijk zijn eigen rondtrekkend zeilspektakel. Niet met skûtsjes, maar met oer-Hollandse Regenbogen. Deze nationale houten eenheidsklasse dateert uit 1917, toen de voorloper van het huidige Watersportverbond een prijsvraag uitschreef. Het winnende ontwerp kwam van de tekentafel van de heer G. de Vries Lentsch Jr.

Eigen Iphone app

Iphone-eigenaren kunnen gebruik maken van de speciale NRE app om op de hoogte te blijven van het Nationaal Regenboog Evenement (NRE). Die informatie is uiteraard ook terug te vinden op www.nationaalregenboogevenement.nl.

Voor het gehele programma klik hier.

Het Nationaal Regenboogevenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Rabobank Groene Hart Noord en Rabobank Rijn en Veenstromen als hoofdsponsors. BMW en Gaastra zijn o.a. subsponsor van het evenement. Daarnaast is het lokale bedrijfsleven rondom deze plassen enorm actief en steunt het samen met de betrokken watersportvereniging het hele evenement.

/// Einde bericht

Noot aan de redactie

U bent van harte welkom om het evenement persoonlijk bij te wonen. Wij hebben de persboot voor u klaar liggen. Daarnaast zal onze fotograaf Wim Haze dagelijkse de actie vastleggen. Een selectie van zijn materiaal is gratis te gebruiken voor publicatie.

Mocht u langs willen komen, wilt u zich dan aanmelden bij Diana Bogaards via diana@diabo.nl. U kunt ook bij haar terecht voor meer informatie over de zeilwedstrijden gedurende het Nationaal Regenboog Evenement 2011. Zij kan u tevens in contact brengen met de juiste woordvoerders van de deelnemende gemeenten voor overige vragen. Haar nummer is 06-51383762.

Voor meer informatie over het evenement, zie ook www.nationaalregenboogevenement.nl.

De bijgesloten persartikelen kunt u gratis voor uw eigen verslaggeving gebruiken. Het gaat daarbij om een algemene tekst ter informatie over het Nationaal Regenboog Evenement en een artikel over de Regenboogklasse. De NRE-vloot