KNMG

Masterclass voor Leerhuis en COC

startdatum 29 juni 2011
einddatum 29 juni 2011
tijd 9.00 - 21.00 uur
locatie n.t.b. (midden van het land)
onderwerp modernisering medische vervolgopleidingen

Momenteel verandert er veel in de opleiding van aios. Daarbij wordt een ander en groter beroep gedaan op de expertise van medisch managers, decanen van het Leerhuis en Centrale Opleidingscommissies (COC's). Wilt u goed op de hoogte zijn van de wijzigingen in de opleiding, wat dit voor opleiders betekent (proces, productie, etc.) en hoe u als decaan of manager van het Leerhuis of COC-voorzitter een bijdrage aan dat proces kunt leveren? Schrijf u dan in voor deze eendaagse Masterclass op woensdag 29 juni a.s.

Doel van de Masterclass:
Betrokkenen in korte tijd wegwijs maken in het implementatieproces van de gemoderniseerde vervolgopleidingen. Rode draad door het programma is aandacht voor het veranderkundig proces. Tijdens de Masterclass krijgen deelnemers:
* Informatie over de veranderingen in de vervolgopleidingen
* Handvatten om met opleidingsgroepen direct aan de slag te gaan
* Praktijkgerichte informatie over het opzetten van een kwaliteitssysteem rondom opleiden
* Input voor gedachtevorming over positionering van de COC
* Kans om netwerk op te bouwen en ervaringen met elkaar te delen

Thema's:

1. Korte inleiding om de kaders voor de dagen helder te stellen: over welk speelveld hebben we het en welke zaken komt u daarin tegen vanuit de rol van decaan, manager Leerhuis en voorzitter COC? Voorkennis over de modernisering wordt verwacht (zie bijvoorbeeld www.knmg.nl/modernisering).

2. Voor welke taken staan opleidingsgroepen en de COC t.a.v. de modernisering van de opleidingen, zowel op inhoud (lokaal opleidingsplan), proces (gespreksvoering, samenwerking, etc.) als logistiek (productie)?

3. Kwaliteitszorg en het ontwikkelen van een kwaliteitscyclus: intern systeem, relatie tussen interne kwaliteitszorg en visitatie per 2011. Hoe is een opleidingsgroep hierop voor te bereiden? Wat is de samenhang met de Opleidingsetalage?

4. Welke 'slimme' oplossingen zijn er of moeten er nog komen?

5. Welke rol kunt u (niet) innemen, wat betekent dit en wat is daarvoor nodig? Hierin met name aandacht voor het veranderkundig proces.

Tijdens de Masterclass is volop aandacht voor het feit dat de modernisering een cultuurverandering is, die met goede ondersteuning vooruit geholpen kan worden.

Doelgroep Masterclass
Medisch coördinatoren, managers en decanen Leerhuis, voorzitters COC die opleidingsgroepen de komende jaren (gaan) ondersteunen in het implementeren van de modernisering van de vervolgopleidingen.

Opzet Masterclass
Drie aaneengesloten dagdelen (ochtend, middag en avond) op een externe locatie met aansluitend een diner.

Begeleiders Masterclass
Mevrouw drs. C. (Corry) den Rooyen (onderwijskundige, medewerker KNMG-project Modernisering Medische Vervolgopleidingen) en mevrouw drs. B.J.A. (Beatrijs) de Leede (onderwijskundige LUMC/ Rijnlandziekenhuis). Op bepaalde onderwerpen worden deskundigen uit het veld ingezet.

Kosten
Deelnemers betalen een kleine bijdrage aan de accommodatie, te weten 50 euro.

Globale opzet van het programma