CNV Vakmensen


betonmortelindustrie

Ledenvergaderingen over cao-aanbod van werkgevers betonmortelindustrie


29 juni 2011
CNV Vakmensen gaat het cao-aanbod van de VOBN - de werkgeversorganisatie in de betonmortelindustrie - de komende periode voorleggen aan de leden. Tot de uitslag van de ledenraadpleging bekend is, worden de acties opgeschort. Dat hebben de CNV-kaderleden vanmiddag besloten.

Het cao-bod van werkgeversorganisatie VOBN gaat uit van een tweejarige cao (van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012). De werkgevers bieden een loonsverhoging van in totaal 3,5 procent: 1,5 procent per 1 juli 2011 1 procent per 1 januari 2012 1 procent per 1 juli 2012

Flexbank is van tafel
In het nieuwe cao-aanbod is de gewraakte flexbank van tafel. "Dit was het heetste hangijzer, dus onze acties van de afgelopen weken hebben in ieder geval succes gehad", zegt Arthur Bot, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

To-do-agenda
Daarnaast zijn de werkgevers bereid om tijdens de looptijd van de cao - aan de hand van een 'to-do-agenda' - een aantal belangrijke onderwerpen te bespreken. Bijvoorbeeld: overbelading, de positie van uitzendkrachten en pauzes. Doel van deze to-do-agenda is om hierover in een volgende cao concrete afspraken te maken.

Ledenraadplegingen in juli
De komende weken - in de periode van 6 tot en met 13 juli - zijn er ledenvergaderingen op verschillende locaties in het land. Na de zomervakantie, op 31 augustus, komen de CNV-kaderleden bij elkaar om de uitkomst van de ledenraadpleging te bespreken. Bot: "Onze leden hebben uiteindelijk het laatste woord."


-----

Achtergrond: wat gebeurde er op 28 juni?
Na een maandenlange impasse werden de onderhandelingen met werkgeversorganisatie VOBN op 28 juni hervat. Hieronder een beknopt verslag van wat daar is gebeurd:

* Het overleg start met over en weer gepraat over oorzaak en gevolg van de acties en het cao-traject.

* De partijen stellen vast dat gedane zaken geen keer nemen en richten zich op de vraag: hoe verder?

* De werkgevers bevestigen desgevraagd dat hun flexbank-voorstellen zijn ingetrokken.

* De vakbonden noemen enkele relevante onderwerpen, referend aan het eindbod van de werkgevers, uiteraard zonder de flexbank-voorstellen.

* De werkgevers geven aan dat dat er niet in zit: `Als wij niets krijgen, krijgen jullie ook niets.' Maar de werkgevers willen wel verder en vragen de vakbonden of zij kunnen meedenken in het scenario van een cao-verlenging met een beperkte loonsverhoging.
* De vakbonden laten weten daarin mee te willen denken, vragen hoe een en ander er dan uitziet en vragen aandacht voor de onderwerpen die dan niet meer aan de orde komen, maar wel van belang zijn.
* De werkgevers geven aan dat er gedacht moet worden aan een tweejarige cao met 2 procent loonsverhoging. De werkgevers willen belangrijke onderwerpen op de agenda zetten voor de komende cao-periode, met als doel om na overleg deze onderwerpen een plaats te geven in de cao.

* De vakbonden laten weten dat de ondergrens bestaat uit een nieuwe cao van 18 maanden (van 1 januari 2011 tot 30 juni 2012). Uiteraard inclusief de 'to do' agende met belangrijke onderwerpen voor de sector. En met een loonsverhoging van:

+ 1,5 procent op 1 juli 2011

+ 1,5 procent op 1 januari 2012.

* De werkgevers zeggen dat ze daar geen mandaat voor hebben en willen eerst overleggen met hun achterban. Later op de dag laten werkgevers weten dat zij een nieuwe cao willen voor de duur van 24 maanden, met een loonstijging van 3,5 procent en inclusief de `to do' agenda. De cao loopt dan van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012. Met de volgende loonsverhogingen:
+ 1,5 procent per 1 juli 2011

+ 1 procent per 1 januari 2012

+ 1 procent per 1 juli 2012

Kortom...
Het verschil tussen het laatste bod van gezamenlijke bonden en werkgeversorganisatie VOBN is:

* Bonden: cao met looptijd 18 maanden, loonsverhoging 3 procent
* Werkgevers: cao met looptijd 24 maanden, loonsverhoging 3,5 procent

CNV Vakmensen heeft daarom besloten om de acties tot nader order op te schorten. De cao-commissie (landelijke kaderleden) zal eind augustus het resultaat van de landelijke ledenraadplegingen wegen en aan de werkgevers laten weten.

---

Onderwerpencao-aanbod, mortelwerkgevers
nieuwslijst