D66

woensdag 29 juni 2011

Hachchi verbaasd over breuk mensenrechtenbeleid

D66-Kamerlid Wassila Hachchi is verbaasd over de breuk van minister Uri Rosenthal met 30 jaar mensenrechtenbeleid. Rosenthal is de eerste minister van Buitenlandse Zaken sinds 1979 die bevriende landen niet gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen. Hachchi vroeg vandaag de minister om niet alleen aandacht te vestigen op de zwaarste en meest in het oog springende overtreders van mensenrechten, maar ook bondgenoten zoals EU-lidstaten aan te spreken op mensenrechtenschendingen. Rosenthal heeft het voorstel ontraden.

Geen logica

In zijn mensenrechtennotitie `Verantwoordelijk voor vrijheid, Mensenrechten in het buitenlands beleid' verwijdert Rosenthal de melding van het aanspreken van bondgenoten. De afgelopen 30 jaar heeft dit expliciet in de strategie van Buitenlandse Zaken gestaan. "Het is opvallend dat Rosenthal met het mensenrechtenbeleid van zijn eigen partij breekt. Dankzij oud VVD-minister Van der Klaauw kwam een expliciete uitspraak hierover in mensenrechtenstrategieën. Ik begrijp niet waarom minister Rosenthal een effectief beleid wil afschaffen," zegt Hachchi. VVD'er Van der Klaauw constateerde dat positieve en negatieve kritiek in gesprekken met partners juist effectiever is dan het aanspreken van landen waarmee geen warme banden bestaan. EU-lidstaten en bevriende naties zoals de Verenigde Staten en Israel zouden daarom niet ondanks, maar dankzij onze bijzondere band kunnen worden aangesproken.

Voortrekkerspositie

Hachchi maakt zich zorgen over de inzet van het kabinet voor mensenrechten. Nederland was jarenlang een voorloper op het gebied van mensenrechten. VVD, PVV en CDA breken met dat verleden. De sociaal-liberaal betreurt het dat CDA en VVD internationaal erkende rechten op het spel zetten. De coalitiepartners zien het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als een obstakel voor hun immigratie- en asielbeleid en willen daarvoor zeven Europese richtlijnen aanpassen.