FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten boekt succes in verzet tegen pensioendeal


* 29-06-2011

* José Kager (Persvoorlichting)

FNV Bondgenoten boekt succes in verzet tegen pensioendeal

FNV Bondgenoten constateert dat sociale partners en kabinet, na het sluiten van de pensioendeal op 10 juni enkele zaken hebben geregeld die vooraf niet waren vastgelegd in de deal. Zaken die voortkomen uit de kritiek, die FNV Bondgenoten -deskundigen, en instituten als DNB en CPB- naar voren hebben gebracht in het publieke debat dat na 10 juni ontstond.

Drie successen

Zo is afgelopen dinsdag in een brief van sociale partners aan de tweede kamer aangegeven, dat er toch verplichte buffers moeten komen van 25 tot 30 procent. Eerder heeft FNV Bondgenoten hier flink op aangedrongen, zowel in FNV verband als daarbuiten.

Ook in een eigen alternatief staan voldoende zekerheid en buffers centraal. Vandaag vernamen wij, dat de FNV in gesprek wil met DNB over het vooraf bepalen van toezicht; een zaak waarop wij sterk hebben aangedrongen in verband met de risico's van het `vrijheid, blijheid' systeem waarvoor is gekozen.

De afgelopen dagen heeft minster Kamp, door berekeningen van FNV Bondgenoten gedwongen, AOW geld naar voren gehaald, omdat mensen er anders het eerste jaar (of de eerste twee jaar, 6,5 resp 13%) teveel op achteruit zouden gaan, als ze eerder dan de wettelijke AOW leeftijd stoppen.

Dat vindt FNV Bondgenoten een begin van een oplossing, maar wel een sigaar uit eigen doos, omdat minister Kamp nog steeds 2 miljard bespaart op de AOW.

Losse einden

In de tweede kamer is een brede stroom van kritiek losgebarsten omdat er nog zoveel open vragen zijn. Er blijken dus een hoop losse eindjes aan de pensioendeal, die `allemaal conform het pensioenakkoord zijn' volgens de voorstanders van de deal, maar niet goed zijn doorgerekend of door de onduidelijkheid en onvolledigheid van de teksten altijd lijken te passen in de afspraken.

Openbreken

FNV Bondgenoten vindt dan ook, dat de deal van tafel moet en dat er opnieuw onderhandeld moet worden op belangrijke punten, waarvoor in de deal geen goede basis is:

* het plan moedigt, ondanks bovenstaande, gokken aan en straft fondsen die het geld veilig beleggen;

* er wordt teveel ingeleverd op het AOW-inkomen;
* de risico's komen eenzijdig te liggen bij de werknemers en gepensioneerden, met dit plan gaan zij betalen voor de beurscrisis.

Het alternatieve plan van FNV Bondgenoten kan uitgangspunt zijn voor nieuwe onderhandelingen.