Politie Gelderland-Midden

Controle op gebruik van de autogordel

Publicatiedatum: 29-6-2011 18:49:25

Op drie locaties in de West-Veluwe Vallei is woensdag 29 juni gecontroleerd op het gebruik van de autogordel. Diverse personenauto's werden bekeken. In totaal werden er 45 overtredingen geconstateerd.

Van 10.30 uur tot 12.30 uur waren leden van het Verkeershandhavingsteam (VHT) te vinden langs de Julianastraat in Harskamp. Hier kregen zes personen een bon voor het niet dragen van de gordel. Van 13.00 uur tot 15.00 uur werd gecontroleerd op de Veluweweg in Kootwijkerbroek. Hier hadden vijf personen de gordel niet omgedaan. Tevens werd er een bekeuring voor een snelheidsovertreding uitgeschreven. Het VHT was ook op de Evertsenlaan in Voorthuizen (tussen 15.00 uur tot 17.30 uur). Hier werden 16 verkeersovertredingen gezien: zeven keer geen gordel, zeven keer niet handsfree bellen tijdens het rijden en tweemaal een bromfiets met teveel vermogen.
Er werden bijna 50 `Goochem gordeldieren' aan kinderen in auto's gegeven, omdat ze de gordel droegen of als extra stimulans om altijd de veiligheidsgordel om te doen.
(2011076173 - sw)

Gordel
Volwassen, kinderen, voor of achter in de auto... iedereen is verplicht de veiligheidsgordel te dragen. De gordel kan bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werken. Het risico op letsel bij het dragen van de gordel bij een ongeluk neemt met 40 procent af. Is er ook nog een werkende airbag in de wagen, dan halveert het risico op verwondingen.
De boete voor rijden zonder gordel is 100 euro.

Gelderse verkeersweek
Wegen worden zo veilig mogelijk ingericht en waar nodig zetten de Gelderse politiekorpsen zich in om die veiligheid verder te vergroten. Ondanks deze moeite blijven slachtoffers vallen. Wat overblijft om te doen, is de aanpak van verkeerd gedrag in het verkeer. Om aandacht voor verkeersgedrag te vragen wordt tot en met vrijdag 1 juli de Gelderse verkeersweek gehouden. Op het programma staan onder meer controles op de speerpunten snelheid, alcohol, rood verkeerslicht en het gebruik van de autogordel en de helm.