Provincie Zuid-Holland



ZUID-HOLLAND

Den Haag, 29 juni 2011

PvdA Zuid-Holland tegen Bestuursakkoord

De Provinciale Statenfractie PvdA heeft tegen het Bestuursakkoord tussen Rijk en provincies gestemd. De PvdA stelde vandaag in Provinciale Staten een aantal randvoorwaarden aan de afspraken met het Rijk. De andere partijen gingen daar niet in mee.

Het Bestuursakkoord tussen Rijk, gemeentes en provincies heeft grote gevolgen voor de natuurontwikkeling, groen rond de stad en de meest kwetsbaren in de samenleving. Voor de provincies ligt onder andere 600 miljoen bezuinigingen op de natuurontwikkeling, stopzetting van plannen voor meer recreatie rond de grote steden, en 300 miljoen bezuiniging op zorg in het vooruitzicht.

De kwaliteit van de zorg aan zeer kwetsbare jongeren komt door de bezuinigingen onder grote druk te staan. Volgens de PvdA mag jeugdzorg alleen aan gemeenten onder strikte voorwaarden worden overgedragen. Zo moeten de financiële middelen voldoende zijn om kwaliteit en tijdige beschikbaarheid te garanderen. Een hiertoe ingediend amendement werd niet aangenomen.

Groen behoort tot de kerntaken van de Provincie. De PvdA wilde de garantie dat voor de ontwikkeling van natuur en groen om de stad de reeds door Zuid-Holland aangegane harde verplichtingen door het Rijk worden vergoed. Fractievoorzitter Ron Hillebrand: "Wat de uitkomst ook zal zijn, het is niet acceptabel als het Rijk niet bereid blijkt om gesloten contracten met medeoverheden na te komen als die overheden daarvoor al keiharde verplichtingen zijn aangegaan. Er zijn grenzen aan wat overheidsbesturen wel en niet kunnen maken zonder hun betrouwbaarheid te verliezen."

Omdat de ingediende amendementen onvoldoende steun kregen in Provinciale Staten besloot de PvdA fractie om tegen het Bestuursakkoord te stemmen.