Ingezonden persbericht


Rotterdam, 29 juni 2011

PERSBERICHT

NIEUW THUIS VOOR DE WASBEREN IN BLIJDORP

Dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp beschikken de wasberen in Blijdorp nu over een op maat gemaakt onderkomen. Het nieuwe verblijf bevat alles waarvan een wasbeer kan dromen!

Wasberen leven van nature in Noord-Amerika en het lag dus voor de hand dat zij een plekje zouden krijgen aan de rand van het Arctica-gebied in Blijdorp. Het nieuwe verblijf grenst aan het terras van restaurant De Lepelaar, zodat de Blijdorp-bezoekers zittend op het terras het gedrag van de wasberen kunnen bekijken.

De groep wasberen werd in 2008 door Blijdorp overgenomen van de stichting AAP. Het zijn allemaal door AAP opgevangen 'afdankertjes' van particulieren, die door schade en schande tot de ontdekking waren gekomen, dat wasberen toch echt niet geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden. Ze hebben in Blijdorp sindsdien in de (inmiddels afgebroken) kattenrotonde zitten wachten totdat hun definitieve onderkomen in het uitbreidingsgebied van Blijdorp gereed was.

Deze week is het dan eindelijk zo ver: de wasberen kunnen op verkenning in het nieuwe, ruime verblijf met veel water waar wasberen uiteraard dol op zijn! Een stalletje in de vorm van een verlaten houthakkershut geeft ze beschutting als dit nodig mocht zijn. In het verblijf staat ook een hoge boom waar de dieren naar hartelust in kunnen klimmen.

De gewone wasbeer is beslist niet zeldzaam: in Noord-Amerika worden ze juist vaak als plaag gezien, omdat wasberen echte cultuurvolgers zijn. Wasberen leven zelfs binnen de grote steden en leven daar van alles wat de mensen achter laten. Het zijn van nature echte alleseters en dat komt ze in de buurt van mensen goed van pas. De groep in Blijdorp bestaat uit vijf vrouwtjes en zes mannetjes. Hopelijk kunnen deze 'afdankertjes' in Blijdorp voortaan van een plezierige oude dag genieten!

TWEE ZEELEEUWTJES GEBOREN IN BLIJDORP

Na de geboortegolf in Blijdorp van o.a. een girafje, okapi, Visaya zwijntjes, hyena, zebra, kroeskoppelikaan en witkruinmangabey is het nu de beurt aan de zeeleeuwen. Op 11 juni schonk moeder Toos het leven aan een dochter, Loes genaamd, en op 24 juni volgde moeder Saar met zoon Steef. Moeder en jongen maken het goed, hoewel Toos even wat startproblemen had bij het zogen van het jong.

De eerste paar dagen verblijven moeder en jong doorgaans in alle rust achter de schermen om de moederbinding te versterken. Daarna worden ze bij de familiegroep gelaten, die in Blijdorp inmiddels uit veertien dieren bestaat. Dan duurt het nog zeker een week of twee voordat de jongen het water induiken, onder begeleiding van hun moeder. Ze krijgen dan letterlijk zwemlessen, want een zeeleeuw kan bij de geboorte niet meteen zwemmen.

De zeeleeuwharem wordt geleid door een volwassen mannetje. Dat was tot dusver de zeeleeuw Billy, maar nu deze een dagje ouder wordt (19 jaar) gedraagt hij zich steeds minder dominant. Het ziet er naar uit dat de jonge zeeleeuwman Nick het stokje van hem over zal nemen. Er wordt zelfs al gefluisterd dat het jong van Saar misschien een van zijn nakomelingen is!


---