Ingezonden persbericht


Tijdschrift Kindermishandeling

Persbericht

27 juni 2011

Advies- en consultfunctie van het AMK doorgelicht

Hoe bruikbaar zijn de adviezen en consulten van het AMK aan professionals? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg bij alle Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) in Nederland. Een actuele vraagstelling, omdat de verwachting bestaat dat door invoering van de wettelijke meldcode het aantal contacten met het AMK fors zal groeien. De AMK's kwamen er erg goed van af. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? TKM geeft duidelijkheid.

Verder in het juninummer van het Tijdschrift Kindermishandeling (4e jaargang nummer 2):

16 pagina's verdieping in het Dossier Beroepsopleidingen:
- Steekproef onder 6 beroepsopleidingen in Utrecht. Kindermishandeling nauwelijks structureel ingebed. 'Een belangrijk onderwerp, maar we moeten al zoveel.'
- Interview met lector Huiselijk Geweld, Sietske Dijkstra: 'Blijf niet rammelen aan de poort van de opleidingen. Steek liever de hand uit naar docenten. Anders krijg je kindermishandeling en huiselijk geweld nooit door de kelen van de opleidingen.'
- Is kindermishandeling op de beroepsopleidingen nog een ondergeschoven kindje; in nascholing wordt echter steeds meer geld geïnvesteerd. In dit artikel wordt gekeken naar de effecten van scholing op de beroepsopleiding versus nascholing on the job.
- Doe de competentietest! Waar moet een professional van op de hoogte zijn als het gaat om kindermishandeling. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft op een rijtje gezet welke bagage nodig is om meldcodes en handelingsprotocollen te kunnen toepassen in het werken met kinderen. TKM maakte er een eenvoudige test van.

En ook nog:

Mishandelde genen
Recent onderzoek maakt duidelijk dat kindermishandeling en verwaarlozing zichtbare en blijvende schade aanrichten aan het DNA. Dat is opzienbarend nieuws in een tijd dat de wetenschappelijke wereld weinig oog meer heeft voor omgevingsinvloeden. Hoog tijd voor een lesje 'epigenetica' door hoogleraar Marcel Mannens.

Politie worstelt met aanpak kindermishandeling
'Waakzaam en dienstbaar' luidt het motto van de politie. Ofwel: problemen signaleren en zo nodig adequaat bestrijden. Op het gebied van kindermishandeling komt dit fraaie devies echter nog niet helemaal uit de verf. De vergrootglas op onze blauwe dienders.