Ingezonden persbericht


Zimbabwe mag weer bloeddiamanten uitvoeren

PERSBERICHT

29 juni 2011 - Zimbabwe heeft toestemming gekregen om weer diamanten te exporten. Dit besloot het Kimberley Process die de handel in conflictdiamanten moet tegengaan. Niza en andere NGO's zijn verbijsterd en dreigen het vertrouwen in het Kimberley Process op te zeggen.

Zimbabwaanse bloeddiamanten

In 2009 verbood het Kimberley Process (KP) de uitvoer van Zimbabwaanse diamanten. Uit lokaal onderzoek bleek dat de winning gepaard ging met moord en plundering in de beruchte Marange diamantvelden in het oosten van Zimbabwe. In de afgelopen twee jaar zijn daar naar schatting honderden diamantgravers verjaagd en vermoord door eenheden van het Zimbabwaanse leger en de politie.

Schimmige joint-ventures

"De diamanten worden gewonnen door schimmige Russische, Chinese en Zuid-Afrikaanse joint-ventures met trawanten uit de naaste omgeving van Mugabe.. Wat precies de opbrengsten zijn weet niemand, maar men vreest dat een deel hiervan wordt gebruikt om knokploegen te financieren." zegt Anton Dekker, Zimbabwe expert bij Niza.

Tandeloze tijger

De beslissing van het KP om Zimbabwe weer toe te laten op de wereldmarkt heeft geleid tot stevige kritiek van enkele Westerse regeringen en tot woede van de deelnemende NGO's. Een aantal NGO's waaronder Niza, volgen al jaren de werkzaamheden van het KP. Zij hebben laten weten niet langer het vertrouwen te hebben en dreigen met opstappen.

Geen bescherming voor rapporteurs

"Het besluit om Zimbabwe weer officieel toegang te geven tot de internationale markt heeft grote gevolgen voor de positie van de Zimbabwaanse rapporteurs waarvan het KP gebruik maakt, zoals de onderzoeker Farai Maguwu van het Centre of Research and Development. Vorig jaar zomer nog werd hij opgepakt en gemarteld nadat hij aan het KP had gerapporteerd over de wantoestanden in de Marange diamantvelden. Zijn rol binnen het KP bood nog enige bescherming, maar die bescherming lijkt nu weg te vallen." aldus Anton Dekker. "Het is daarom belangrijk dat Nederland als lid van het KP hier alert op is."

Einde persbericht




Ingezonden persbericht