Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Harderwijk, 29 juni 2011

Gemeentes willen in toenemende mate in zee met SEB-erkende bestratingbedrijven

Gemeentes zijn steeds meer bereid om in hun aanbestedingen ten behoeve van straatwerk op te nemen dat het werk door een SEB-erkend bedrijf moet worden uitgevoerd. Dat bleek uit een door de SEB georganiseerde informatiebijeenkomst op 21 juni op het Bouw- & Infra Park in Harderwijk, waar diverse partijen uit de bestratingskolom voor waren uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst presenteerde SEB-voorzitter Jan Bijker de resultaten van een serie interviews die hij heeft gehouden met partijen uit de bestratingsketen.

Draagvlak

Sinds zijn aantreden in 2009 heeft Bijker zich beziggehouden met de vraag of de Stichting Erkenningsregeling voor het Bestratingsbedrijf voldoende draagvlak heeft. Uit de resultaten van de interviews bleek dat niemand het bestaansrecht in twijfel trok. De invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen en het publiek belang op het straatwerk zijn groot. Aan de andere kant bepaalt het straatwerk met haar beeldkwaliteit mede de sociale leefomgeving en de harmonie tussen openbare ruimte en bebouwing. Vanuit de borging van de arbeidsomstandigheden, veiligheid, kwaliteit en vakmanschap moet SEB zelf als organisatie een kwaliteitsslag maken. Dit heeft erin geresulteerd dat kritisch is gekeken naar de deelnemende bedrijven aan SEB. De opschoningsactie die hieruit voortvloeide leidde ertoe dat voor een aantal bedrijven de erkenningsregeling is ingetrokken. Door de opschoningsactie en het strikt naleven van de normeringen en eisen is ook weer een aantal nieuwe bedrijven SEB-erkend.

Taak voor de branche

Tijdens de bijeenkomst met vertegenwoordigers van gemeentes, kennisinstituten, leveranciers, opleidingsinstanties en bestratingsbedrijven bleek dat opdrachtgevers in toenemende mate in zee willen gaan met SEB-erkende bedrijven. Koos Dooremalen, Adviseur Onderhoud Wegen bij de gemeente Rotterdam, gaf aan dat ook andere gemeentes gestimuleerd moeten worden om SEB-erkende bedrijven in hun aanbesteding- en uitvoeringsvoorwaarden mee te nemen. Daar ligt tevens een taak voor de bestratingsbranche om de kwalitatieve selectie ook te integreren in een kwantitatieve aanpak. Als gemeentes in toenemende mate voorschrijven dat het werk moet worden uitgevoerd door SEB-erkende bedrijven, dan moeten er wel voldoende bestratingsbedrijven zijn die erkend zijn. Een eerste stap in die richting is gezet door de opschoningsactie en de strikte naleving van de voorwaarden. Jan Bijker: "Omdat we onszelf serieus nemen, doen opdrachtgevers dat ook. Er ontstaat een aanzuigende werking. De SEB-erkenning is een middel voor bestratingsbedrijven om zich te onderscheiden en mee te doen in het aanbesteding- en uitvoeringsspel. Het is een win-winsituatie: goed voor opdrachtgevers, goed voor de branche en goed voor de gebruikers."

EINDE PERSBERICHT