Ingezonden persbericht
Impact politieke onrust Arabische wereld vertoont wereldwijd grote regionale verschillen Meer dan eenvijfde mkb ondervindt nadeel van 'Arabische lente'
Alphen aan den Rijn, 29 juni 2011
Meer dan eenvijfde (22%) van de mkb-bedrijven ondervindt nadeel van de 'Arabische lente' die zo'n zes maanden geleden begon. De impact van de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vertoont wereldwijd grote regionale verschillen. De hoogste negatieve impact werd gemeten in de regio Noord-Amerika (VS en Canada): 26%. Echter, Turkije ondervindt als land met een sleutelpositie in het onrustige gebied individueel het meeste nadeel: ruim de helft (53%) heeft schade geleden. Zo blijkt uit het jaarlijkse International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Ondanks de nadelige gevolgen acht wereldwijd gezien slechts één op tien ondernemers het minder waarschijnlijk zaken te doen in dezelfde regio. Het Nederlandse bedrijfsleven zit als het gaat om 'onrust-impact' (14%) en wens tot zakendoen (12%) in de middenmoot.
Hoewel de opkomende economieën Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) relatief weinig nadeel van de onrust hebben ervaren (gemiddeld 14%, net als Nederland), is hun schuchterheid om zaken te doen in de onrustige regio groter (17 %) dan bij de andere economische regio's en handelsblokken. Landen met sterke banden met de regio hebben logischerwijs, en ook volgens de cijfers, de meeste last van de ontwikkelingen. De kans op verdere verspreiding van de onrust en de stijgende olieprijs werken niet mee aan het moeizame herstel van de wereldeconomie. Met de verslechterende situatie in Jemen en Syrië blijven de zorgen toenemen.
Bedrijfsleven wil toch blijven investeren
De onderlinge handel tussen veel landen in de regio is vanwege de politieke situatie vrijwel stil komen te liggen. Vooral Turkije is hard geraakt door deze situatie. Meer dan de helft (53%) geeft aan een negatief effect te voelen en 44% van de Turkse ondernemers is minder geneigd zaken te doen in de getroffen regio. Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton in Nederland: "Toch is de algemene teneur dat het bedrijfsleven wereldwijd op lange termijn wil blijven investeren en groeien in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De regio staat meer open voor buitenlandse investeerders, wat kansen biedt om zaken te doen. Ondanks dat de regio Noord-Amerika het hardst getroffen lijkt, zijn de VS en Canada het meest van plan zaken te blijven doen in de onrustige regio. In Nederland hebben vooral de stijgende brandstofprijzen invloed gehad op het bedrijfsleven. Met een relatief grote transportsector zijn we gebaat bij een stabiel Midden-Oosten."
- EINDE PERSBERICHT -
Noot voor de redactie,