Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
Sittard-Geleen stelt nieuw masterplan binnenstad Sittard vast
Sittard-Geleen, 28 juni 2011- Het College van Sittard-Geleen heeft het Masterplan Openbare Ruimte Binnenstad Sittard vastgesteld. Het ontwikkelingsplan Zitterd Revisited moet dienen als ambitie- en inspiratiebron voor de inrichting van de openbare ruimte in de binnenstad.
'Dit plan omvat de ontwikkelingen van woningen, winkels, culturele bestemmingen en horecagelegenheden', zegt Peter Geenen (Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit) 'De historische structuur en de aanwezige culturele en monumentale waarden van gebouwen in Sittard vormen de leidraad van dit plan. Een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte is hierbij van groot belang. Het Masterplan is de uitwerking van het plan Zitterd Revisted wat betreft de openbare ruimte in de binnenstad. De samenhang en structuur zijn inzichtelijk gemaakt en onderzocht is hoe deze versterkt, hersteld en verbeterd kunnen worden', aldus de wethouder.
In het Masterplan wordt een onderscheid gemaakt in 2 gebieden, te weten de middeleeuwse binnenstad met haar schootsvelden en het Stationskwartier. Voor elk gebied zijn in het plan de inrichtingsregels op hoofdlijnen omschreven. Naast deze gebieden is ook een aantal bijzondere plekken /locaties benoemd. Dit zijn met name pleinen en /of plekken waar verschillende 'structuren'op een bijzondere manier bij elkaar komen.
Ladder
Zo wordt in het plan aandacht besteed aan 'de ladder'. De ladder is in Zitterd Revisted geïntroduceerd om het winkelend en bezoekend publiek van de binnenstad meer gelegenheid te geven om rondjes te kunnen lopen en om de culturele en commerciële functies te positioneren.
Verder is er in het plan aandacht voor de waterstructuren. Het terugbrengen en zichtbaar maken van de (oude) waterstructuren is een meerwaarde voor de middeleeuwse binnenstad. Ook het in oude glorie herstellen van de wal en de schootsvelden is van essentieel belang voor de uitstraling en kwaliteit van de binnenstad.
Het Masterplan sluit aan bij de bestaande beeldkwaliteit van de binnenstad en streeft naar het waarborgen en versterken van een historisch, duurzaam en dynamisch karakter van het gebied.
Het plan is besproken met het centrummanagement, horeca- en retailbranche. Hierbij ging het met name over routing, locaties en publiekstrekkers. Vervolgens is het plan tijdens een informatieavond besproken met bewoners, burgers, belanghebbenden en geïnteresseerden. Ook is er advies gevraagd aan de gemeentelijke Welstands- en Monumenten commissie.
Grachten
De resultaten van deze gesprekken en bijeenkomst zijn verwerkt in het bijgevoegde Masterplan.
Inmiddels zijn de Steenweg, Brandstraat, de Oude Markt en de aanleg van de eerste fase van de grachten binnen de kaders van het Masterplan uitgevoerd dan wel in uitvoering.
'Het plan geeft op hoofdlijnen de ambitie weer hoe het openbare gebied binnen de 'singels' van Sittard de komende jaren zal worden ingericht',stelt Peter Geenen.
'Deze ambitie vormt het uitgangspunt voor de uiteenlopende projecten die in dit gebied zullen worden uitgevoerd. Het Masterplan is een inspiratiebron die het streefbeeld is van de gemeente voor de binnenstad. Wij willen binnen de bestaande projecten en budgetten iedereen die bezig is in de binnenstad verleiden om met de betreffende budgetten, door meer synergie en afstemming, tot hogere kwaliteit te komen. Als inspiratiebron is het Masterplan de leidraad voor het bestuur bij besluiten over de inrichting van de stad. Op deze wijze kan een eenduidig beeld voor de binnenstad worden gerealiseerd', licht wethouder Geenen toe.
---
Noot voor redacties