FNV Bouw

Mortelcentrale Meppel plat

Vervolg landelijke mortelacties

Op woensdag 29 juni voert FNV Bouw in Noord-Nederland actie voor een betere cao in de mortelbedrijfstak. Werknemers van de mortelcentrale van Staphorst B.V. in Meppel leggen in de vroege ochtend het werk neer. De staking duurt tot in de namiddag.

De actie in Meppel is onderdeel van de landelijke acties die momenteel plaatsvinden in de hele mortelbedrijfstak. De vakbondFNV Bouw gebruikt de mortelacties om de werkgevers onder druk te zetten om met een goed bod voor de werknemers te komen aan de onderhandelingstafel. Het gaat daarbij om voorstellen die mortelwerknemers er financieel op vooruit laten gaan.

Broodje aap
Joukien Haan, regiobestuurder bij FNV Bouw regio Noord: "De werkgevers vertellen broodje aap-verhalen over de toekomst van hun sector. Wij weten ook wel dat het krappe tijden zijn, maar dat betekent nog niet dat je je mensen in de kou moet laten staan. Als je vooruit wilt met je bedrijfstak, dan moet je investeren in je mensen. En geen geld van ze afpakken zoals de werkgever doen in hun voorstellen. Wat mortelmedewerkers willen, is eenvoudig: gewoon een goede baan."

Werknemers, vakbondsmedewerkers en kaderleden van FNV Bouw verzamelen zich 's morgens voor de toegangspoorten van Staphorst B.V. Daardoor kunnen de mortelvrachtwagens de centrale niet meer in of uit. De stakers proberen ook te voorkomen dat werkwilligen het werk overnemen. Deze 'onderkruipers' wordt te verstaan gegeven dat er in Meppel niet wordt gewerkt.

Fair loon
Inhoudelijk draait het voor de mortelmannen om een eerlijke cao met een faire loonsverhoging, minder flexwerk en normale pauzes.

Joukien Haan: "De werkgevers moeten zich realiseren dat zij de meer dan tweeduizend mortelmedewerkers gewoon loon naar werken moeten betalen. Voor minder doen de mensen het niet. De werkgeversvoorstellen zijn de werknemers onwaardig en dragen weinig bij aan de toekomst van de sector. De werkgevers willen terug naar de middeleeuwen. FNV Bouw wil de sector vooruit helpen." Publicatiedatum: 29-06-2011