Gemeente Oirschot

Interessante kans voor agrarische ondernemers in Het Groene Woud

Subsidie zoekt agrariërÂ

Agrarische ondernemers die een bijdrage willen leveren aan de duurzame ontwikkeling van het gebied kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. Zo heeft boomkweker Patrick Heijms uit Oirschot de subsidie ingezet om een kikkerpoel te realiseren.

Â

Boomkwekerij P. Heijms is gespecialiseerd in het kweken van laanboomspillen en jonge laanbomen. âOnze boomkwekerij moet er natuurlijk verzorgt uitzien en we hadden tot voor kort een nog wat verwaarloosd stukje grond. Dit gedeelte konden we prima inzetten voor die kikkerpoel. De poel past perfect in het landschap, het vormt een mooi geheel met de kwekerij én het geeft de waterdieren meer kans.â

Â

Provinciale stimuleringsregeling
De provincie Noord-Brabant heeft een stimuleringsregeling in het leven geroepen voor het beheren van bestaande landschapselementen en waar mogelijk het aanleggen van nieuwe elementen. Deze regeling heet ook het âGroen Blauw Stimuleringskaderâ. Hiermee wil de provincie bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het platteland in landschappelijke, ecologische, recreatieve en sociaal-economische zin.

Duurzaam toekomstperspectief
Gemeenten Best, Boxtel en Oirschot hebben in samenwerking met o.a. ANV, ZLTO, Brabants Landschap, waterschap en natuur- en milieuverenigingen het uitvoeringsprogramma âGroene Woudboeren met perspectiefâ opgesteld. Dit programma schetst het toekomstperspectief âeen duurzame en vitale landbouw als ontwikkelaar en drager van het landschapâ.

Â

Subsidie

De komende jaren is 3,8 miljoen euro beschikbaar voor agrariërs en particulieren die het agrarische cultuurlandschap willen versterken. En dat biedt ruimte voor interessante initiatieven; van houtwal, elzensingel, hakhoutbosje, landschapsboom tot een amfibieënpoel.

Â

De stimuleringsregeling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het programma Plattelandsvernieuwing van de gemeente Oirschot.

Â

Ook geïnteresseerd?
Wilt u weten waarvoor de subsidie allemaal is in te zetten, neem dan contact op met een van de veldcoördinatoren van Agrarische Natuurvereniging (ANV) Het Groene Woud:

* Wim van Kollenburg (Best en Oirschot), 06-50 90 07 84, w.vankollenburg@home.nl;

Noud Janssen (Oirschot - De Beerzen), 06-30 13 16 21, janssentorenvalk@elda.nl