Vrije Universiteit Amsterdam

Evolutie van hulpvaardig, altruïstisch gedrag in mensen


* Startdatum: 29-06-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Moral Herd: Groups and the Evolution of Altruism and Cooperation


* Spreker: J.A. Garcia Gallego


* Promotor: prof.dr. J.C.J.M. van den Bergh


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Door meer rijkdom en schakeringen in het gedrag in de modellen toe te laten, krijgen we een beter inzicht in de evolutionaire oorsprong van onze pro-sociale voorkeuren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Julian Garcia.

Garcia bestudeerde de evolutie van hulpvaardig, altruïstisch gedrag in mensen. Hij nam de specifieke kenmerken van de pro-sociale voorkeuren van mensen in ogenschouw en zocht naar formele, wiskundige modellen die de evolutie daarvan kunnen verklaren.

Garcia's proefschrift bestaat uit vier hoofdstukken die gaan over verwante, maar verschillende onderwerpen. Het eerste hoofdstuk behandelt de evolutie van samenwerking en groepsvorming in grote groepen van niet-verwante individuen. In het tweede hoofdstuk bekijkt Garcia de evolutie van coöperatief gedrag, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen groepsgenoten en niet-groepsgenoten. Het derde hoofdstuk behandelt de evolutie van samenwerking in herhaalde spelen. Tot slot gaat het vierde hoofdstuk over de combinatie van herhaalde interactie en populatiestructuur. De gemene deler van al deze modellen is dat de agenten de beschikking hebben over strategieën die verder gaan dan simpelweg samenwerken of niet, en dat selectie plaatsvindt op verschillende niveaus (multilevel selection).

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam