CDA


Sterk: niet je afkomst maar je toekomst telt
woensdag 29 juni 2011

Deze week werd in de Tweede Kamer over de Integratienota van minister Donner gesproken. De CDA-fractie vindt de nota in balans. Veeleisend aan de immigrant, maar ook veeleisend aan de samenleving. Voor iedereen geldt dat Nederlanderschap rechten én verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Daarbij telt niet je afkomst, maar je toekomst. Nederland maken we samen.

Woordvoerder Mirjam Sterk gaf tijdens het debat aan dat de CDA-fractie een aantal zorgen heeft. Zo voelt de helft van de jongere Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich geen Nederlander. Zij voelen zich geen onderdeel van de Nederlandse samenleving. De invloed van bijvoorbeeld Turkije en Marokko op deze jongeren is groot en de CDA-fractie heeft de minister dan ook gevraagd hoe hij deze invloed wil terugdringen.

Een andere zorg die de CDA-fractie heeft zijn de vooroordelen die er zijn ten opzichte van allochtonen. Onlangs bleek uit onderzoek dat plattelandsjongeren grote vooroordelen hebben ten opzichte van hun allochtone leeftijdsgenoten in de Randstad. Dat is de realiteit maar daar kan de CDA-fractie zich niet bij neerleggen. Daarom wil Mirjam Sterk dat de minister discriminatie hard bestrijdt.

De passage in de nota over godsdienstvrijheid vindt de CDA-fractie erg belangrijk. âGodsdienstvrijheid kent geen kleur. Religie is niet een jas die je uittrekt. Er zijn veel mensen geïnspireerd door hun levensovertuiging actief in de samenlevingâ, aldus Mirjam Sterk. Maar godsdienstvrijheid mag geen legitimatie voor geweld zijn of gedrag dat tegen de grondslagen van de Nederlandse samenleving is. Mirjam Sterk: âEen burka past niet in onze samenleving omdat wij het gezicht willen zien van mensen met wie we pratenâ. Ook gedwongen huwelijken, eerwraak en vrouwenbesnijdenis moeten volgens het CDA keihard bestreden worden.

Integratie is geen doel in zich, maar een middel. De moslima uit Amsterdam, de boer uit Twente en de hoogopgeleide ingenieur uit India, van iedereen vragen we hetzelfde: actief je bijdrage leveren aan Nederland. Daarbij is het verhaal van de Big Society uit het Verenigd Koninkrijk een inspiratie. Daar burgers weer aan het stuur worden gezet. Zo zou dat verhaal ook op Nederlandse leest moeten worden geschoeid.