Ministerie van Defensie

Hillen: "Militairen terug naar corebusiness"

29 juni 2011, 18.07 uur

Minister Hans Hillen heeft vandaag de Security & Defence Agenda in Brussel toegesproken. Tijdens deze veiligheidstop bespreken experts van NAVO, EU, nationale overheden, industrie en media de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en defensie. Minister Hillen benadrukte het belang van de NAVO, maar reageerde ook op de recente afscheidstoespraak van zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates. Gates uitte daarin kritiek op de forse bezuinigingen van de Europese NAVO-leden op het transatlantisch bondgenootschap.

Hillen vergeleek de NAVO met het systeem van duinen en dijken dat Nederland beschermt tegen vijanden van buiten. "Maar net als Hollands indrukwekkende waterbalans, vraagt dit systeem niet alleen om respect maar ook om zorgvuldig onderhoud. Daarom heeft mijn vertrekkend collega van de Verenigde Staten, Bob Gates, gelijk als hij zegt dat de lasten gelijk verdeeld moeten worden en dat Europa voorzichtig moet zijn met het economiseren van veiligheid."

Onvermijdelijk

De minister gaf ook aan dat rekening moet worden gehouden met de onvermijdelijke, financiële gevolgen van huidige ontwikkelingen, zoals de economische crisis en de explosief groeiende kosten van de gezondheidszorg. Hij benadrukte dat het geen bewuste politieke keuze van Europa is om zijn verdediging of de Atlantische bondgenoot te verwaarlozen, maar veel meer het gevolg van een onvermijdelijke herprioritering van de publieke uitgaven. Hillen: "Dit zijn moeilijke, politieke keuzes. Focussen we ons alleen op een hoge gezondheidsstandaard of ook op onze toekomstige veiligheidsbehoeften. Om u een idee te geven van de opvatting van de Nederlander als het op bezuinigingen aankomt: 64 procent gaat akkoord met korting op Defensiebudget en slechts 32 procent met korting op de gezondheidszorg."

Militaire zaken

De minister wil militairen daarom weer met name voor militaire zaken inzetten. "Onze krijgsmacht is verwijderd geraakt van zijn corebusiness. Onze militairen zijn de beste ontwikkelingswerkers, maar mensen verwachten dat militairen in de eerste plaats en vooral militair zijn." Dit betekent dat bij de 3D-approach (diplomacy, development, defence), die bijvoorbeeld in Uruzgan werd gehanteerd, militairen zich alleen bezighouden met de D van Defence.

Selectief

Daarnaast moet de NAVO meer selectief zijn bij toekomstige inzet. "Een groeiend aantal mensen onderschrijft het standpunt niet dat veiligheid veraf gelijkstaat aan veiligheid en stabiliteit dichtbij en wij moeten rekening houden met deze sentimenten." Om het draagvlak te vergroten moeten toekomstige missies duidelijke doelen meekrijgen, waaraan het succes kan worden afgemeten. Ontwikkelingen als de toenemende, militaire macht van China, de `Arabische lente en de snelgroeiende wereldbevolking zijn genoeg reden om op onze hoede te zijn. "We moeten echter ook meer selectief zijn. De NAVO verdedigt onze grenzen, propageert onze waarden en zorgt voor de wereldwijde stabiliteit nodig voor onze economieën." Om dit optimaal te doen, vindt de minister verdere hervorming van de NAVO-krijgsmachten en nog betere samenwerking noodzakelijk. Vooruitstrevende groepen kunnen het hele bondgenootschap daarbij vooruit helpen.

Verwijzingen


* Toespraak Hillen veiligheidstop SDA (eng.)
* Toespraak | 29 juni 2011 | pdf, 7 pagina's, 34 KB

Zie het origineel