Nieuw-Vlaamse Alliantie




Senaat volgt N-VA in vraag tot spoedige erkenning Zuid-Soedan

klok 29 juni 2011

De Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen keurde vandaag een voorstel van resolutie van N-VA senator Karl Vanlouwe goed over de erkenning van Zuid-Soedan. Met deze resolutie vraagt de N-VA de federale regering alles in het werk te stellen om een snelle erkenning mogelijk te maken. "De N-VA hoopt dat de erkenning van Zuid-Soedan door de internationale gemeenschap zal bijdragen tot meer stabiliteit in de regio", stelt Karl Vanlouwe, tevens voorzitter van de commissie Buitenlandse Betrekkingen. "De zelfbeschikking van Zuid-Soedan met wederzijds respect is cruciaal om een uitweg te vinden uit het conflict."

De N-VA wil dat de federale regering bij Europese en internationale instellingen aandringt om Zuid-Soedan te erkennen, diplomatieke betrekkingen af te sluiten en zo bij te dragen tot een vreedzame oplossing en een stopzetting van het geweld. Senaatsvoorzitter Danny Pieters gaf een maand na het referendum als één van de eerste het goede voorbeeld toen hij een delegatie uit Zuid Soedan in de Senaat ontving. Daarnaast pleit deze resolutie voor de nodige steun vanuit ons land en Europa om de nieuwe staat via internationale samenwerking te helpen in de opbouw van haar instellingen na de onafhankelijkheid.

In januari 2011 werd in Zuid-Soedan een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van dit land. Ongeveer 99 % van de deelnemers sprak zich toen uit voor de onafhankelijkheid. Sindsdien dringen verschillende spelers in de internationale gemeenschap aan op erkenning en op diplomatieke betrekkingen met de nieuwe staat. Op 9 juli zal Zuid-Soedan haar onafhankelijkheid afkondigen.

Soedan werd de voorbije jaren gekenmerkt door een burgeroorlog tussen het Islamitische Noorden en het Christelijke-animistische Zuiden, vluchtelingenstromen ingevolge het geweld en hongersnood. Tegelijkertijd is er veel olie in het land. In 2005 werd een vredesakkoord afgesloten tussen het noorden en het zuiden, waarbij in een overgangsperiode een beperkte autonomie werd verleend in afwachting van de organisatie van het referendum over onafhankelijkheid.

Noord-Soedan heeft altijd beweerd dat zij de resultaten van het referendum zou respecteren, mits een correcte verdeling van de olieopbrengsten en een regeling voor het betwiste gebied Abyei dat gelegen is op de grens tussen Noord en Zuid, waar veel olieraffinaderijen gevestigd zijn. Na het referendum bleek echter dat noordelijke troepen de bevolking uit Abyei heeft verdreven en de regio heeft bezet. De vrees bestaat dat het geweld escaleert in aanloop naar de onafhankelijkheidsverklaring op 9 juli. Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be