D66

woensdag 29 juni 2011

EU moet ook platform bieden aan seculiere stem

EP-voorzitter Jerzy Buzek gaat op korte termijn ook seculiere organisaties uitnodigen voor officiële bijeenkomsten met de EU-instellingen.

Dat heeft hij beloofd tijdens een bijeenkomst van het Platform Secularisme in de Politiek van Europarlementslid Sophie in 't Veld.

Dialoog neigt naar religieus podium

Het thema van de bijeenkomst was Artikel 17 uit het Verdrag van Lissabon. Daarin staat dat de EU regelmatig via een formele dialoog moet overleggen met zowel confessionele als niet-confessionele organisaties, zoals de Humanisten. Toch worden volgens In 't Veld seculieren nog steeds niet hetzelfde behandeld. 'Door de huidige overlegstructuur zoals deze in Artikel 17 is vastgelegd, bestaat het gevaar dat de religieuze stem binnen de EU vele malen sterker klinkt dan het seculiere tegengeluid. Religieuze groeperingen zijn nou eenmaal beter georganiseerd en daardoor ook sterker vertegenwoordigd in formele dialogen als deze', aldus In 't Veld.

Secularisme onder druk door Verdrag van Lissabon

Tijdens de bijeenkomst uitte In 't Veld haar zorgen over deze scheve balans tussen het religieuze en seculiere geluid in de huidige dialoog met de Europese instellingen. In 't Veld: 'De EU is ooit begonnen als een seculier project. De EU-instellingen zijn niet een vertegenwoordiging van afzonderlijke groeperingen of religies, maar juist van alle 500 miljoen Europese burgers samen.' Volgens In 't Veld komt met deze overlegstructuur de seculiere belofte onder druk te staan.

Contactpersoon voor seculieren in het EP

Het Platform van In 't Veld wil dat er binnen het bestuur van het EP ook een contactpersoon voor seculiere organisaties komt. Er is al wel een aanspreekpunt voor kerken binnen het Europees Parlement.

Buzek belooft identieke bijeenkomsten

President Buzek: 'Ik zie het als de verantwoordelijkheid van de EU om religieuze en seculiere organisaties een gelijk podium te bieden'. Om dit te garanderen, kondigde de EP Voorzitter vandaag aan om voor elke dialoog tussen de EU en religieuze organisaties ook een identieke bijeenkomst voor non-religieuze organisaties te willen organiseren. De eerste dialoog tussen de EU en non-confessionele groeperingen zal later dit jaar plaatsvinden.