Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 29-06-2011 Redding `krimpdorp' Ganzedijk kostbaar succes

De redding van het Groningse `krimpdorp' Ganzedijk, dat in 2008 met sloop werd bedreigd, is een kostbare operatie geworden. Ruim 2,2 miljoen is ermee gemoeid, maar de bewoners zijn blij.

Dat blijkt uit een evaluatie van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Gezien de hoge prijs concludeert de SEV dat deze aanpak niet voor herhaling vatbaar is in andere plaatsen die kampen met krimp.

Afbeelding: jongen in speeltuin In Ganzedijk zijn 14 woningen gesloopt, een aantal gerenoveerd, er is een speeltuin aangelegd en er komt een vlindertuin.

Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draait volgens de SEV de gemeenschap op voor de kosten, terwijl huurders, eigenaren en banken zijn gespaard. De investering per woning is simpelweg te hoog om op grote schaal elders toe te passen. De evaluatie laat zien dat het lastig is om duurzame oplossingen te vinden voor krimpgebieden. Naar schatting eenderde van de gemeenten krijgt de komende 30 jaar te maken met krimp.

Bewoners tevreden met behoud dorp

Ondertussen zijn de bewoners van Ganzedijk tevreden over de reddingsoperatie. Hun massale protest in 2008 tegen de sloop, gebundeld in het `Actiecomité Ganzedijk Blijft', heeft duidelijk z'n vruchten afgeworpen. Uit de evaluatie van de SEV blijkt dat het conflict overigens niet zozeer te maken had met het plan van het architectenbureau, maar met een `ongelukkig gekozen communicatiestrategie'. Bewoner en ex-voorzitter van dorpsbelang Leo de Raad erkent dit in de Volkskrant van vandaag. `Je kunt niet zomaar zeggen: de boel gaat plat, en daar niets tegenover stellen - financiële begeleiding bijvoorbeeld. Er waren mensen die best weg hadden gewild, als de gemeente met een aanbod was gekomen.' De commotie kostte destijds zelfs een wethouder de kop en Ganzedijk was wekenlang voorpaginanieuws.

Kleine dorpen springlevend

Dat krimp voor Groningers een groot probleem zou zijn wordt door recent onderzoek overigens tegengesproken. De kleine dorpen op het Noord-Groninger platteland zijn springlevend. Mensen wonen er met plezier en ze zijn gelukkig. De directe aanwezigheid van voorzieningen speelt hierbij geen bepalende rol. Dit blijkt uit het onderzoek `Bedreigd Bestaan' van onderzoeksbureau CAB, dat ruim 1.600 bewoners ondervroeg.

Volgens CAB is er niets nieuws onder de zon. `Wat weinig mensen weten, is dat dezelfde onderwerpen de bestuurders en bewoners van Noord-Groningen vijftig jaar geleden ook al sterk bezighielden. Destijds trokken jonge landarbeiders weg naar andere regio's waar zij een beter leven konden opbouwen, bijvoorbeeld naar `de grote werkstad' Rotterdam, naar de toen nog splinternieuwe Noordoostpolder of zelfs naar Canada. De dorpen liepen leeg.' Ook toen leefde dus al de vraag of de kleine dorpen wel zouden blijven bestaan.