Gemeente Harlingen


2011

Open kerkenroute in Harlingen 2011

Op initiatief van pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward en ds. Gerrit Groeneveld uit Parrega is in Friesland het fenomeenTsjerkepaad ontstaan; in de zomer op zaterdagmiddag open kerken in heel Friesland. In 2004 was het de eerste keer met 25 kerken. In 2010 waren het 260 kerken met ruim 40.000 bezoekers, een doorslaand succes.

Wat zijn de redenen voor het open stellen van kerken:
* Aandacht voor de kerken als teken van het geloof in onze samenleving.

* Gelegenheid voor bezichtiging van het cultureel erfgoed van Friesland.

* Het bieden van een gewijde plaats voor bezinning en ontmoeting.

Dit jaar doet de Grote Kerk van Harlingen voor de eerste keer mee. De kerk is vanaf 2 juli op zaterdagmiddag open van half 2 tot 5 uur. Je kunt uitgebreid kijken naar de oude grafzerken en vanaf de hoge weezenkraak het interieur van de kerk bewonderen. Er is een mooie folder over de geschiedenis van de kerk verkrijgbaar en een tweetal CDs. Daarop is het beroemde Hinsz-orgel is te beluisteren van voor de restauratie die deze zomer wordt voltooid. Op de daarop volgende zaterdagen is er tevens een Iconen-expositie in de kerk en op 3 september wordt het geheel afgesloten met een avondgebed, gewijd aan de bijzondere geschiedenis van de kerk.

In Harlingen zijn eveneens de Doopsgezinde kerk aan de Zoutsloot en de Michaelskerk aan de Zuiderhaven geopend. Voor een fietstocht in de omgeving is de route Wijnaldum, Sexbierum, Oosterbierum en Tzummarum interessant. Zie ook www.tsjerkepaad.nl/