CDA


Nieuws
Strakke kaders regiocontracten
woensdag 29 juni 2011

De landelijke overheid decentraliseert steeds meer zaken naar de gemeenten. Voor gemeenten wordt steeds lastiger om voor alle projecten alle kennis in huis te hebben. Het CDA wil voorkomen dat de gemeenten het wiel opnieuw uit vinden. Gemeenten worden sterker door actiever samen te werken binnen de stads- en regiocontracten. Voor dynamische steden en leefbare regio's is voor de jaren 2011-2015 ⬠150 miljoen beschikbaar.

De regiocontracten hebben in de afgelopen jaren in grote mate bijgedragen aan de leefbaarheid van Gelderland. Samenwerking zorgt ervoor dat de regioâs gezamenlijk scherpe doelen stelt. Het CDA zet deze regionale samenwerking graag voor. Wel zijn vanuit een breed gesteunde CDA-motie duidelijke kaders gesteld.Â

In regiocontracten moeten de volgende thema's terug komen: leefbaarheid en veiligheid van dorpen en stadswijken. Ook is de herstructurering en verduurzaming van binnensteden en dorpen van belang. Daarnaast hecht het CDA aan de economische, logistieke en cultuur historische versterking van Gelderland.

Jan Hutten, CDA-fractievoorzitter: 'Gemeenten zijn belangrijke partners die dicht bij burgers staan. Binnen de regio's weten zij goed wat er leeft bij de bevolking en waar een provinciale inzet gewenst is. Het CDA wil deze samenwerking stimuleren. Wel moet de provincie aangeven welk profiel voor hen belangrijk is. De Staten hebben dit gedaan, zodat gemeenten weten waar zij aan toe zijn. Leefbare en veilige gemeenten en sterke economisch regio's staan bij ons voorop. Ook moet aandacht worden besteed aan verpauperde stadsdelen of leegstand in de dorpen. Ook is in deze motie aandacht voor de opwarming van de binnensteden. De Staten hechten aan vergroening en duurzaamheid. Vanuit het rentmeesterschap hecht het CDA hier uiteraard ook aan'.

De motie heeft tijdens Provinciale Staten de steun gekregen van: CDA, PvdA, D66, 50+, ChristenUnie en SGP.

HIER vindt u de motie.