CDA


Nieuws
Integrale aanpak woning- en kantorenmarkt
woensdag 29 juni 2011

CDA vraagt om actieplan

De woning- en kantorenmarkt kent veel problemen. Er zijn grote ingrepen nodig om deze markten te kunnen laten herstellen. Een integrale aanpak is nodig, omdat vele kleine maatregelen geen duurzame oplossing bieden. Helaas zijn de bevoegdheden en middelen om te kunnen hervormen verspreid over allerlei bestuursorganen. De provincie heeft slechts beperkte mogelijkheden om beide markten te beïnvloeden.

Een goed functionerende woning- en kantorenmarkt is van groot belang voor Gelderland. Om de vastgelopen markt te helpen, heeft het CDA via een ruim gesteunde Statenmotie, aan Gedeputeerde Staten gevraagd om voor 1 maart 2012 een actieplan op te stellen.

Evy van Hemmen-Geerdinck, CDA-Statenlid: âHet is nu de tijd dat de provincie de regierol steviger oppakt. De problemen op de woning- en kantorenmarkt vragen om een totale, integrale aanpak. Dit is niet eenvoudig te realiseren. De provincie kan met de haar toebedeelde middelen en taken wél een voortrekker zijn, zij kan ruimtelijk gezien een visie uitrollen. Het CDA wil de verpaupering en leegstand van woningen en kantoren een halt toe roepen.â

Gedeputeerde Staten is verzocht om een actieplan op te stellen voor kantoren in combinatie met starters- en duurzaamheidsleningen. Het niveau waarop de provincie opereert, maakt haar geschikt om in samenwerking met partners als gemeenten, woningcorporaties en private partijen, middelen in te zetten om aan deze visie invulling te geven. Zoals bijvoorbeeld het energiezuinig maken van panden, de herstructurering van wijken en transformatie van kantoorpanden in de binnensteden naar bijvoorbeeld woningen voor senioren.

HIER vindt u de motie.