Stadsdeel Amsterdam Centrum

Munt

---

Extra fietsparkeerplaatsen Rokin en Munt

29 juni 2011

De parkeerdruk van fietsen op het Rokin en rondom de Munt is erg hoog en verkeerd geplaatste fietsen zorgen hier regelmatig voor hinder. Daarom heeft het stadsdeel besloten op deze locaties extra maatregelen te treffen, onder meer met twee fietspontons aan de kop van het Singel naast de Munt.

Extra fietsparkeerplaatsen Rokin en Munt

De extra maatregelen moeten een betere doorstroom van voetgangers, rolstoelen en kinderwagens mogelijk maken. De aanpassingen en bijplaatsingen van fietsvoorzieningen op het Rokin en de Munt, onder meer met fietspontons, hebben vooralsnog geleid tot 345 extra plaatsen.

Fietspontons

Fietsers die hun fiets willen parkeren bij de Munt kunnen deze gratis stallen op twee fietspontons. De pontons, aan de kop van het Singel naast de Munttoren, bieden ruimte aan 100 fietsen. Recent zijn de pontons geplaatst om extra fietsvoorzieningen bij de Munt te creëren. Het is een tijdelijke oplossing en moet er toe bijdragen dat de overlast van fietsen wordt verminderd en de toegankelijkheid voor voetgangers en rolstoelen wordt verbeterd. Op de Munt zelf is een aantal fietsvoorzieningen herschikt, waarmee er zo'n twintig extra parkeerplaatsen zijn bijgekomen.

Fietsvakken

Op het Rokin is de concentratie fietsen iets minder dan op de Munt, maar de grote aantallen fietsen die hinderlijk geplaatst zijn, belemmeren de toegankelijkheid van o.a. winkels, woningen en stoepen. Om de hoeveelheid fietsen op te vangen zijn er fietsnietjes en fietsvakken bijgeplaatst. Het plein achter De Industrieele Groote Club heeft een nieuwe inrichting gekregen en is voorzien van 25 extra nietjes: dit biedt ruimte aan 50 fietsen. Op het Rokin zijn fietsvakken bijgeplaatst die plaats bieden voor 180 fietsen. Het stadsdeel blijft bezig met het vinden van efficiënte alternatieven om het fietsparkeren in de binnenstad te verbeteren.


---