Duitse websites spelen geen rol van betekenis in Nederland

Persbericht van Lipperhey.com

Nederlands project legt de relatie tussen alle links op het Internet bloot.

Vandaag is de officiële betaversie live gegaan van, wat binnen 12 maanden, de grootste publiektoegankelijke linkdatabase van de wereld moet worden. Samen met Target Holding en een team van 1.000 vrijwilligers vormt het Nederlandse technologiebedrijf Lipperhey.com de drijvende kracht achter het project genaamd: links.lipperhey.com.

Het project brengt de belangrijkste navigatie op het Internet, links, in kaart.

De komende maanden wordt nauwkeurig zichtbaar via links.lipperhey.com welke website naar welke website linkt en wat de reden en waarde van die link is. Het meest opmerkelijke van het project is dat het ook het sentiment en de context van de link zichtbaar maakt.

Het doel van het project is om binnen 12 maanden 80% van alle links op het Internet te indexeren en zo de grootste publiektoegankelijke doorzoekbare database met linkinformatie aan te bieden.

De data van het project kan als basis dienen voor marktonderzoek plus algemene en specifieke zoekmachines.

Google Paper

Toen Larry Page, de huidige CEO van Google, zijn paper link: http://infolab.stanford.edu/(TILDE)backrub/google.html schreef over het gebruikmaken van inkomende links om de autoriteit van een website te bepalen, had hij waarschijnlijk nog niet in de gaten dat dit de basis zou worden voor het succes van de grootste zoekmachine van de wereld, Google.com.

Het idee van Page was simpel en effectief: om de volgorde te bepalen van de zoekresultaten weeg je mee hoeveel andere websites naar een website linken en onder welke naam. Het bleek het hulpmiddel om de beste resultaten te vinden. Men linkt immers alleen naar een andere website als er goede informatie op staat.

Infrastructuur

Een project ter grootte van dit vraagt om een speciale infrastructuur. Het Links project heeft onderdak gevonden bij het kenniscluster Target (link: www.rug.nl/target) waar recent het zeer snelle Target testbed is opgebouwd in het rekencentrum van de van De Rijksuniversiteit Groningen met een opslagcapaciteit van maar liefst 12PB (12 Petabyte)...

Quote Marc Noët, Directeur Lipperhey.com:
"De eerste resultaten laten nu al mooie onderzoeksdata zien. Zo is het Internet vooral een lokale aangelegenheid. Nederlandse websites linken vooral naar andere Nederlandse websites. Ongeveer 10% van alle links op Nederlandse websites gaat naar een Belgische website. Duitse websites spelen geen rol van betekenis op Nederlandse websites met een linkaandeel van 0,47%. Dat is opmerkelijk want Duitsland is toch de tweede e-commercemarkt van Europa.

Quote Dr. ir. G.J.W. (Gert-Jan) van Dijk, directeur Target Holding bv: "De technologie van Lipperhey past prima bij het Target Holding. De schaalgrootte van het Links project raakt snel de grenzen van wat er met out-of-the box infrastructuur en database oplossingen realiseerbaar is. In de samenwerking met Lipperhey proberen we als Target Holding de ideale een oplossing te vinden voor deze extreme schaalbaarheidseisen op het state-of-the-art storage en processing testbed van Target. Ook business-wise zien we prima mogelijkheden om de huidige samenwerking verder uit te breiden."

Links:
http://links.lipperhey.com



Razende Robot Reporter