Openbaar Ministerie

OM eist werkstraffen en gevangenisstraf tijdens themazitting voor bedreigingen na schietpartij Alphen

29 juni 2011

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag werkstraffen en gevangenisstraf geëist tijdens een zogenaamde themazitting van bedreigingen naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. In totaal stonden drie minderjarigen en twee meerderjarigen terecht. Alle vijf de zaken hebben met elkaar gemeen, dat de verdachten in hun bedreigingen refereerden aan de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hierbij werden om zaterdag 9 april zes mensen doodgeschoten en pleegde de dader zelfmoord.

Ernstige feiten

De bedreigingen die deze vijf verdachten hebben geuit, verwijzen naar een zeer schokkende gebeurtenis waar iedereen sinds 9 april dit jaar een beeld bij heeft. Dat is niet alleen strafbaar, maar ook buitengewoon respectloos richting de nabestaanden en bekenden van de slachtoffers die in Alphen zijn gevallen. De officier meent dat dit de verdachten dan ook zwaar valt aan te rekenen.

Door de verdachten bij elkaar op één themazitting te plaatsen, wil het OM duidelijk maken dat het om ernstige strafbare feiten gaat, die niet worden getolereerd.

De vijf zaken

Twee verdachten (beiden 17 jaar uit Den Haag en Leiden) stuurden hun bedreiging via twitter. De 17-jarige verdachte uit Leiden twitterde op 11 april dat er die avond een winkelshooting zou plaatsvinden bij de Spar. Tegen hem eiste de officier van justitie een werkstraf van 120 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. De politierechter veroordeelde de jongen tot een geheel voorwaardelijke werkstraf van 100 uur.

De 17-jarige verdachte uit Den Haag stuurde op de dag van de schietpartij in Alphen een dreigtweet met daarin de boodschap dat hij om iets boos was en uit woede naar een winkelcentrum zou gaan en met een automatisch pistool mensen zou doodschieten. De eis van de officier tegen deze verdachte was een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk De rechter veroordeelde hem tot 100 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk.

Een 40-jarige Katwijker die op 13 april een bekende van hem een smsje stuurde waarin hij schreef dat wat er in Alphen was gebeurd ook bij een bepaald persoon op de Vinkeweg zou gebeuren. Zowel de officier van justitie als de politierechter vonden dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan bedreiging. De man werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook had hij nog 13 dagen celstraf openstaan en moet hij die 13 dagen ook uitzitten. De officier had negen maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist en ook die 13 dagen nog uitzitten.

De 49-jarige Katwijker die op maandag 11 april een medewerkster van de balie op het gemeentehuis in Katwijk bedreigde door aan Alphen te refereren, hoorde een werkstraf van 180 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk tegen zich eisen. Het vonnis was conform de eis.

De laatste verdachte die vandaag voor de politierechter moest verschijnen was een 13-jarige jongen uit Den Haag. Hij werd ervan verdacht dat hij op 12 april dreigde met een herhaling van wat er in Alphen was gebeurd. In zijn zaak vond de officier dat gezien de context van het gesprek en de manier waarop hij het had gezegd voor alle aanwezigen het voldoende duidelijk was dat er sprake was van een misplaatste grap. Daarom eiste zij vrijspraak en de rechter was het hiermee eens en sprak de jongen vrij.

Woensdag 6 juli is er een tweede themazitting van bedreigingen naar aanleiding van het schietincident in Alphen aan den Rijn. Dan moeten vijf verdachten voor de Meervoudige Kamer verschijnen.