Gemeente Delfzijl

Bodemsanering voormalige garage Dallinga

Het pand van de voormalige garage Dallinga aan de Rijksweg 17 in Delfzijl is gesloopt. De sanering van de sterk vervuilde bodem start in week 27 en is volgens planning voor de bouwvak afgerond. Mogelijk vindt een monitoring van het grondwater plaats, die circa 2,5 jaar zal gaan duren.

De verontreiniging is ontstaan in de periode vanaf 1925 tot 2001 toen de locatie in gebruik was als garagebedrijf met tankstation. De grondwaterverontreiniging heeft zich verspreid naar enkele belendende percelen. De verontreiniging is op dit moment stabiel en er zijn geen onaanvaardbare humane, ecologische of verspreidingsrisico's. Er is een onbekend aantal ondergrondse tanks aanwezig, die ook zullen worden gesaneerd.

De start van de sanering is een mijlpaal in een jarenlang traject van bodemonderzoeken, gesprekken met buurtbewoners en het zoeken naar investeerders. Sinds 2005 waren de gebouwen leegstaand en het aanzicht van de locatie was lelijk. Om het risico voor bijvoorbeeld kraak te voorkomen en het woongenot van de omwonenden te vergroten, heeft de sanering maatschappelijke urgentie.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer het gesaneerde terrein herontwikkeld zal worden. De gemeente is bezig om ontwikkelingsscenario's uit te werken.