Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 juni 2011

Studie naar misbruik onder kinderen met verstandelijke beperking

Onderzoek van de UvA en Kohnstamm Instituut in opdracht van commissie-Samson

Gepubliceerd op 29 juni 2011

Onderzoekers van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Kohnstamm Instituut, een onderdeel van de UvA Holding, gaan onderzoek doen naar de omvang en aard van seksueel misbruik onder kinderen met een verstandelijke beperking. Zij doen dat in opdracht van de commissie-Samson. Deze commissie is vorig jaar zomer ingesteld door de ministers van Jeugd en Gezin en van Justitie.

Het onderzoek richt zich op kinderen tussen de 0 en 18 jaar die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn gesteld en een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Van een LVB is sprake bij een IQ van tussen de 50 en 85, in combinatie met een gebrekkig sociaal aanpassingsvermogen en bijkomende medische en/of psychiatrische problemen, plus het vermoeden van een langdurige behoefte aan ondersteuning. Het eerste onderdeel van het onderzoek betreft een literatuurstudie gericht op zowel nationale als internationale publicaties over de omvang en aard van seksueel misbruik bij deze groep kinderen. Het tweede onderdeel bestaat uit een dossieranalyse van meldingen van seksueel misbruik of seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat hierbij om zowel gedrag tussen kinderen en medewerkers, kinderen en derden als om gedrag tussen kinderen onderling. Het derde onderdeel bestaat uit het interviewen van medewerkers binnen zorginstellingen en de pleegzorg over de ervaringen met dit type gedrag, de overwegingen met betrekking tot het wel of niet melden, aanwezigheid van richtlijnen of protocollen, ervaren moeilijkheden rondom dit onderwerp en de algemene cultuur binnen instellingen. Bij de laatste twee onderdelen zal ook specifiek worden nagegaan wat de reacties zijn geweest vanuit verschillende niveaus en instanties.

Extra kwetsbare groep

Kinderen met een verstandelijke beperking vormen binnen het onderzoeksdomein een speciale, extra kwetsbare groep, aangezien zij vaak een gezonde seksuele ontwikkeling laten zien, maar op cognitief, emotioneel en sociaal gebied achterblijven. In combinatie met hun loyaliteit ten opzichte van vertrouwenspersonen, de drang om bij de `normale' groep te horen en een gebrek aan kennis over seksualiteit en over wat `normaal' is in verschillende situaties maakt dat zij een groter risico lopen om slachtoffer (of pleger) te worden.

Het onderzoek zal onder andere profielen genereren van de slachtoffers, plegers en de omstandigheden waarin het gedrag heeft kunnen plaatsvinden. Deze profielen zijn van grote waarde voor de praktijk. Op basis van deze kennis kunnen lacunes worden aangevuld en aanbevelingen worden gedaan om seksueel misbruik binnen de jeugdzorg verder te beperken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. Deze onderzoeksgroep (die onder leiding staat van dr. Lenneke Alink) zal met behulp van een online vragenlijst bredere informatie verzamelen over de omvang en aard van het seksueel misbruik bij kinderen met een LVB.

Planning en conclusies

Het onderzoek maakt deel uit van een grootscheeps onderzoek naar seksueel misbruik onder kinderen die onder
overheidsverantwoordelijkheid zijn geplaatst vanaf 1945 tot nu. De uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Kohnstamm Instituut worden begin 2012 verwacht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Inge Wissink (projectleider) in samenwerking met prof. dr. Geert-Jan Stams, dr. X. Moonen, drs. E. van Vugt, Kohnstamm Instituut en Universiteit Leiden.
Bron: FMG Communicatie