Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Watermonsters in Museumgemaal Wilhelmina

Publicatiedatum : 29 juni 2011

Wil je weten hoe wij in Noord-Holland droge voeten houden? Kom deze zomer dan naar Museumgemaal Wilhelmina in de Schermer en ontdek hoe onze nationale waterhuishouding werkt. Polder, dijk, sloot en gemaal vormen een afgestemd waterkwartet, dat meeslepende muziek maakt op de klanken van elektromotor en centrifugaalpomp. Een poldersymfonie gedirigeerd door wind, regen of droogte. Spannend.

Het gemaal deed 75 jaar lang zijn werk, tot 1995. Het gebouw is van baksteen opgetrokken in de traditie van de Amsterdamse School. In de raampartijen en het dak herken je de invloeden van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Binnen foto's, tekeningen, een film over de machinist en twee gifgroene gietijzeren pompen en altijd een speciale thematentoonstelling (zie hieronder). Buiten oriƫntatietafels en uitzicht op Alkmaar en Heerhugowaard.

Watermonsters

Het werk van laboratorium Waterproef in Edam is de directe oorzaak van de tentoonstelling. Waterproef controleert dagelijks de kwaliteit van het water in sloot, vaart en plas in bijna heel Noord-Holland (en een deel van Utrecht) aan de hand van watermonsters. Het lab onderzoekt de waterkwaliteit door vervuilingen en de allerkleinste waterorganismen op te sporen. Dat vertelt precies hoe schoon of vervuild het oppervlaktewater is en of je bijvoorbeeld wel veilig in de ringvaart kunt zwemmen. Het is deze opwindende wereld van het kleine die deze zomer centraal staat in Museumgemaal Wilhelmina.

Als je die piepkleine organismen van heel dichtbij bekijkt, nemen ze sterk vergroot soms groteske vormen aan. De kop van een platte waterwants wordt die van een voorwereldlijk monster en een slijkgarnaal verandert in een vreselijke engerd. Ondertussen is het allemaal wel serieus en valt er veel op te steken over de samenhang tussen micro-organismen en de waterkwaliteit. Vier scholen uit de gemeente Schermer krijgen van laboratoriummedewerkers les in de waterkwaliteit van sloot en plas door zelf watermonsters uit de eigen omgeving te onderzoeken. Ook daar komen vast allerlei griezels in voor.

Bij de tentoonstelling hoort een kleurwedstrijd voor de jeugd van 10 tot en met 12 jaar. Een gratis kleurplaat ligt voor de aspirant deelnemers in het museumgemaal klaar. Daar staat ook op hoe en wanneer je die moet inleveren.

De opening is wordt zondag 3 juli om 14.00 uur verricht door de directeur van laboratorium Waterproef, de heer dr. Ron van Leuken. De kans is wel heel groot dat er een aantal vreselijke watermonsters zullen opduiken. Deze opening is dus beslist niet voor bangeriken.

Museumgemaal Wilhelmina

Museumgemaal Wilhelmina