D66

woensdag 29 juni 2011

Brede steun voor D66-motie homovoorlichting

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid gestemd voor het voorstel van de D66-Kamerleden Boris van der Ham en Pia Dijkstra om homovoorlichting op alle scholen in Nederland te verplichten. In 2009 werd al een D66-motie aangenomen voor voorlichting over homoseksualiteit op basis- en middelbare scholen. Minister Van Bijsterveldt liet echter onlangs weten deze motie niet te willen uitvoeren. Pia Dijkstra: "De Tweede Kamer heeft nu opnieuw een krachtig signaal afgegeven, waar het kabinet niet om heen kan. Ik ga er vanuit dat minister Van Bijsterveldt (CDA) hier nu snel werk van gaat maken."

Schokkende cijfers

Voor veel homojongeren is de school nu geen veilige omgeving. De helft van de scholieren vindt dat je op school beter niet uit de kast kunt komen. Het aantal zelfmoordpogingen onder homojongeren is vier keer zo groot als onder heterojongeren. En driekwart van de homojongeren wordt gepest of in elkaar geslagen. "Uit onderzoek blijkt dat als je dit wil bestrijden, voorlichting het beste helpt. De minister zegt dat scholen de ruimte krijgen om voorlichting te geven, maar zij zijn hier niet toe verplicht. Het gaat ons om de scholen die nu niets doen, zowel islamitisch, christelijk als openbaar. Op deze scholen worden jongeren nu niet bereikt. Het is dus van groot belang dat de regering snel gehoor geeft aan deze nieuwe oproep", aldus Boris van der Ham.

Brede steun

De D66-motie is aangenomen met steun van GroenLinks, PvdA, SP, VVD, Partij voor de Dieren en de PVV. Slechts de SGP, de ChristenUnie en het CDA stemden tegen. Pia Dijkstra: "Het is voor minister Van Bijsterveldt nu duidelijk dat een overgrote meerderheid van de Kamer blijft vasthouden aan het uitvoeren van de motie. Ik ga er vanuit dat zij snel over de brug komt met actie. Het kan niet zo zijn dat een kleine christelijke minderheid in Nederland de dienst uitmaakt."